V Markvarticích chtějí zakonzervovat vyhlídku, z níž spadly děti

V Markvarticích na Děčínsku chce obec zakonzervovat lokalitu s vyhlídkou, z níž spadly děti. Spolek Triangl, který dřevěnou plošinu provozoval, asi do konce týdne odstraní její zbytky. Následně zmizí i ohniště a posezení kolem. O budoucnosti místa rozhodne obec až po uzavření celého případu. Dohodli se na tom na pondělním večerním jednání zastupitelé Markvartic. Vedení obce se se zástupci spolku sejde během úterý, řekl místostarosta Libor Kunte (Místní hnutí za harmonický rozvoj). Policie zadala zpracování znaleckých posudků k případu, oznámila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Pozemek pod vyhlídkou a kolem ní patří obci. Vyhlídku obehnanou páskami zakazujícími vstup by tento týden měl spolek rozebrat. Zástupce spolku Petr Hodboď v úterý sdělil, že k postupu prací s rozebíráním vyhlídky se vyjádří až po večerní schůzce s vedením obce. Markvartice odstranily minulý týden schody, aby na vyhlídku nikdo nemohl vylézt.

Z vyhlídkové věže spadlo skoro před dvěma týdny osm dětí a praktikant. Zranění skončili v nemocnici, po týdnu je lékaři všechny propustili. Policie událost prošetřuje jako trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Kriminalisté pokračují ve vyšetřování, vyslýchají například svědky, přiblížila Hyšplerová.

Na vyhlídkovou plošinu mohly podle návštěvního řádu maximálně čtyři lidé, ale 3. srpna jich tam bylo násobně více. Propadla se pak pod nimi podlaha. Pád dětí není podle zástupců obce jediným důvodem k odstranění vyhlídkové věže, rizikové bylo toto místo i kvůli možnému vzniku požáru od otevřeného ohně.

Proto z lokality zmizí i ohniště a posezení a zůstane pouze přístřešek. „Dokud nebude případ uzavřen, nechceme podnikat žádné další kroky, cokoli tam dělat,“ avizoval Kunte.