V Liberci rezignoval náměstek primátora Němeček. Vadí mu otočka ohledně modernizace můstků

Ve vedení Liberce skončil statutární náměstek primátora Jiří Němeček, jenž byl lídrem ANO v loňských komunálních volbách. Vadila mu změna postoje ohledně žádosti o dotaci na skokanské můstky. Před týdnem totiž radní spoluúčast na projektu za 30 milionů korun odmítli, ve čtvrtek ji ale vedení města i zastupitelstvo schválilo. Němeček byl proti. „Já si myslím, že není možné takto postupovat. Když jednou něco řeknu, tak držím slovo,“ řekl. Opravy můstků jsou nutné, aby se tam mohly konat světové poháry ve skoku na lyžích.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) změnu názoru zdůvodnil tím, že kraj přislíbil stejnou výši příspěvku na projekt jako město, tedy 7,5 milionu korun. S vedením kraje bude primátor navíc jednat o zvýšení krajského příspěvku, aby byl podíl města nižší. Stát by měl přispět 15 miliony korun, pokud dotaci ministerstvo školství schválí.

Kdo nahradí Němečka ve funkci statutárního náměstka, zatím není zřejmé. Němeček zatím zůstane zastupitelem a podle svého vyjádření asi bude nadále podporovat koalici. „To není o tom hlasování, které se tady odehrálo. Já bych byl rád, kdyby se tady to, co se stalo, už nikdy nestalo. Protože teď se to stalo kvůli takové hlouposti, což jsou nějaké můstky na Ještědu, což je marginální záležitost. Ale příště by se to mohlo stát kvůli opravdu něčemu důležitému, a to bych si doopravdy nepřál,“ dodal.

Koalici v Liberci tvoří vítězní Starostové pro Liberecký kraj s ANO a ODS. V zastupitelstvu pátého největšího města v zemi má koalice 31 z 39 mandátů. V Liberci ve volbách uspělo pět z 12 kandidujících subjektů. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. ODS má čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem (LOL).