V Krupce začala přeměna bývalé plovárny na park se sportovišti

V Krupce na Teplicku začaly práce na proměně zchátralé městské plovárny na park s jezírkem a sportovišti za necelých třiadvacet milionů korun. Necelých pět milionů korun včetně daně uhradí radnice, zbytek pokryje dotace. Hotovo má být příští rok. Zchátralý areál se zbourá, vznikne vodní plocha, workoutové hřiště a celý prostor bude protkán mlatovými cestami.

Výslednou podobu přeměny vybírali místní z několika návrhů studentů vysokých škol. „Návrhy, vizualizace i modely byly vystaveny v infocentru v Krupce a každý obyvatel Krupky mohl hlasovat pro jeden návrh,“ uvedl radní Ústeckého kraje Jan Růžička (ODS). Místní vybírali z patnácti návrhů, vyhrála vizualizace Jana Trpkoše z Českého vysokého učení technického v Praze.

Projekt revitalizace areálu bývalé městské plovárny vznikl za bývalého vedení radnice v roce 2020. Někdejší koupaliště je blízko centra města. Uzavřeno bylo v roce 2006, od té doby chátrá. Na místě zůstalo třeba torzo bazénu s brouzdalištěm či zbytky menších staveb. Místo zarostlo náletovými dřevinami.

Vizualizace projektu
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Místo pro relaxaci

Po úpravách vznikne veřejný park s přírodním jezírkem a molem v místě původního torza bazénu. Budou tu lavičky, veřejná ohniště, stojany na kola, dětské hřiště a workoutové sportoviště.

Zhotovitelem zakázky je Metrostav DIZ, který už začal s kácením stromů a náletových dřevin. „Od dubna začneme s demoličními pracemi a budou pokračovat hlavní terénní úpravy a pak se rozjedou realizace jednotlivých stavebních objektů,“ uvedl za firmu Petr Ort. Na závěr se firma pustí do výsadby, která bude zahrnovat především původní druhy.