V Jihlavě začal sloužit nový sjezd do ulice Romana Havelky, s měsíčním předstihem

V Jihlavě v pátek začal sloužit nový silniční sjezd z dálničního přivaděče I/38 do ulice Romana Havelky, kde je obchodní zóna a akvapark Vodní ráj. Stavbu za 33,3 milionu korun zprovoznila firma Skanska s měsíčním předstihem. Podle náměstka jihlavské primátorky Petra Ryšky (ODS) by měl sjezd odvést část aut z centra města.

„Pomůže dopravní obslužnosti v této oblasti, uleví zcela jistě ulici Jiráskova a některým dalším,“ řekl Ryška.

Většinu nákladů platilo město, třemi miliony se na stavbě podílela Krajská správa a údržba silnic. Správa se chystá opravit celou ulici Romana Havelky. „Byli bychom rádi, kdybychom měli na konci roku projekt,“ řekl ředitel správy Radovan Necid. Termín zahájení těchto prací podle něj bude záviset i na tom, kdy na ně kraj uvolní peníze.

Tah I/38 slouží jako obchvat Jihlavy, auta po něm v jednom směru jezdí k nájezdu na dálnici D1 a na Havlíčkův Brod a ve druhém směru na Znojmo a Pelhřimov. Z ulice Romana Havelky se zatím dalo na dálniční přivaděč najíždět jen směrem na Havlíčkův Brod.

Nový sjezd měřící 170 metrů umožní využít přivaděč i autům z opačného směru, takže už nebudou muset jezdit centrem. Stavbu sjezdu umožnila předchozí rekonstrukce mostu na I/38, na němž nechalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravit místo pro nový odbočovací pruh. Stavbaři teď upravili i navazující část ulice Romana Havelky a křižovatku s novým sjezdem přestavěli na světelnou.

Archeologická lokalita

Jakub Těsnohlídek ze společnosti Archaia Brno uvedl, že v této lokalitě býval jeden z největších jihlavských mlýnů, později i škrobárna, lihovar a cukrovar. „Ten rozsáhlý mlýn musel ustoupit stavbě přivaděče,“ řekl.

V nejhlubších partiích pod křižovatkou archeologové našli například cihlové štoly pro vedení inženýrských sítí z 18. a 19. století a dřevěný vodovod. „My jsme v počátku nečekali, že by zde nějaké archeologické situace mohly být dochovány vzhledem k těm terénním změnám,“ podotkl Těsnohlídek.

Na tahu 38 mezi Jihlavou a Stříteží, u níž je nájezd na D1, už začala další stavba. Má přispět ke zlepšení dopravní situace v Jihlavě-Pávově, kde je velká průmyslová zóna. V místě, kde ŘSD staví protihlukovou stěnu, nechá město zároveň obnovit sjezd z Pávova.