V Českém Švýcarsku vzplál les, hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

U Jetřichovic v Národním parku České Švýcarsko zasahují desítky hasičů u požáru lesa druhého stupně požárního poplachu. Hoří lesní porost na vrcholu skály. Hasit pomáhal policejní vrtulník s bambi vakem, který přestal létat před setměním. V noci hasiči uvedli, že se oheň nešíří, počítají ale s tím, že se zásah protáhne až do rána.

„Je to takřka nedostupné místo, které zdolá jen pěší. Nelze se sem dostat jinou technikou než vrtulníkem,“ ujasnil mluvčí národního parku Tomáš Salov, který je na místě. „Proto byl povolán vrtulník,“ dodal. 

Na místě byli k 20:30 hasiči z dvanácti jednotek, v zásahu se večer vystřídali. Musejí k požáru pěšky. Hašení bude pokračovat přes noc, sdělil mluvčí Lukáš Marvan. Později upřesnili, že se oheň nešíří a také nejsou vidět plameny, ale doutná hrabanka. Aby na zásah viděli, hasiči lokalitu osvětlili.

Požár zasáhl asi jeden hektar. Redaktor České televize Ivo Brániš informoval, že před setměním pomáhal s hašením vrtulník. „Ten se bude zřejmě vracet zítra (ve čtvrtek) ráno,“ doplnil. Hasiči také vůbec poprvé použili čtyřkolku se speciální nástavbou, kterou pro podobné lesní požáry pořídili.

Zatím není známa příčina požáru. Podle Salova lze ale téměř vyloučit přirozenou příčinu, jako je úder blesku. „Vycházíme jako obvykle buďto z lidské nedbalosti, nebo dokonce zlého úmyslu,“ podotkl.

Požár ohlásila obyvatelka obce Vysoká Lípa, informaci tak ihned dostala správa parku, která poslala hasičům GPS souřadnice.

Lokalita je vzdušnou čarou vzdálena asi pět kilometrů od místa, kde hořelo loni v létě. Tehdy se oheň rozšířil také ve špatně dostupném terénu. Byl to dosud nejrozsáhlejší lesní požár v Česku. Zasáhl přes tisíc hektarů a jeho likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní šest tisíc hasičů. Kvůli požáru policie obvinila muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci.