Ústecký kraj zaplatí desítky milionů korun za chyby v projektech ROP Severozápad

Ústecký kraj zaplatí desítky milionů korun za chyby v projektech, které se realizovaly před třinácti lety v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. U soudu padla konečná rozhodnutí za platební výměry z roku 2016. Na to poslední se ještě čeká. Peníze na úhradu finančnímu úřadu má Ústecký kraj připravené. Řekl to krajský radní Jan Růžička (KDU-ČSL, zvolen na kandidátce ODS).

Jedno rozhodnutí se týkalo zakázky ústecké školy ve správě kraje. „To bylo pět milionů korun, které jsme už zaplatili,“ uvedl Růžička. Další věc rozhodnutá v prosinci souvisí s opravou silnice na Lounsku. „Čekáme na rozsudek, ale víme, že budeme muset zaplatit 64 milionů korun. Jakmile budeme mít rozhodnutí, okamžitě zaplatíme, abychom neplatili penále,“ dodal radní.

Třetí věcí je projekt rekonstrukce další komunikace také na Lounsku. „Soud ještě nerozhodl. V tomto případě se jedná o částku 128 milionů korun,“ sdělil Růžička.

S placením za možné chyby v projektech Ústecký kraj počítal už před lety a vždy měl podle náměstka hejtmana Jiřího Kulhánka (ODS) v rozpočtu peníze připraveny. Kraj u soudů rozporoval placení pokut celkem za 300 milionů. Podle Růžičky z toho doposud zaplatil devět milionů korun. Peníze na případné další úhrady má kraj podle radního v centrální rezervě. „Je mrzuté, že krajské peníze, které mají sloužit občanům kraje, musíme vynakládat na staré kauzy,“ poznamenal.

Sedmadvacet obžalovaných

ROP Severozápad vznikl v roce 2006. Rozděloval evropské dotace pro Ústecký a Karlovarský kraj. Program úřady téměř na dva roky pozastavily kvůli neprůhlednému rozdělování peněz, chybám v projektech a obvinění úředníků a politiků. Odblokovat program se podařilo poté, co Karlovarský a Ústecký kraj souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací.

Kauzu údajných machinací v ROP Severozápad řeší od října 2021 ústecký krajský soud. Obžalováno je 27 politiků, podnikatelů a úředníků, kteří podle státního zástupce zmanipulovali evropské dotace ve výši čtrnáct miliard korun. Většina z nich vinu odmítla. Pokračovat bude hlavní líčení v polovině března a stání soud naplánoval až do prosince.

Ústecký kraj v případu uplatňuje škodu 133 milionů korun, náhradu uplatňují také Karlovarský kraj a ministerstvo financí.