Ústavní soud zrušil část tržního řádu obce Holubice. Chybělo v něm určení kapacity tržiště

Obec Holubice na Vyškovsku podle Ústavního soudu chybovala, když kapacitu tržišť, tedy počet míst a jejich výměru, nevymezila přímo v tržním řádu. Pouze v něm odkázala na budoucí úpravu, o které měl vhodnou formou obecní úřad informovat prodejce. Holubice tím překročily zákonné zmocnění. Část tržního řádu obce proto soud zrušil.

„Není přípustné, aby zastupitelstvo obce nařízením delegovalo pravomoc ke stanovení kapacity tržiště na sebe či jiný orgán, v tomto případě obecní úřad,“ stojí v nálezu Ústavního soudu. 

Ústavní soud se problematikou zabýval na základě návrhu Krajského úřadu Jihomoravského kraje, ten však navrhl zrušit celý tržní řád a zároveň pozastavil účinnost nařízení. K postupu krajského úřadu měli ústavní soudci výhrady, nepokládali jej za účelný.

„V obecné rovině není vhodné pozastavovat účinnost celého nařízení a navrhovat jeho zrušení, je-li fakticky namítána nezákonnost či protiústavnost jednotlivého ustanovení, neboť ve zbývající části může mít daný předpis pro obec svůj význam,“ uvedla mluvčí soudu Kamila Abbasi.

Rozhodnutí krajského úřadu o pozastavení účinnosti tržního řádu pozbývá platnosti dnem, kdy nabude právní moci rozhodnutí Ústavního soudu, tedy dnem vyhlášení ve sbírce zákonů. Od toho okamžiku tak bude nařízení ve zbylé, nezrušené části znovu vyvolávat právní účinky.

Starosta Jiří Horňák (Sdružení nezávislých kandidátů Holubic) v řízení před Ústavním soudem uvedl, že funkci vykonává krátce a v obci jsou v nelehké situaci, pociťují velký tlak na administrativu, aktualizují staré směrnice a vyhlášky a řeší krizi ve školství. Současně prý obec pracuje i na tržním řádu a plánuje, že do konce roku 2023 dokončí řád podle vzoru a po kontrole krajského úřadu.