U šestnácti lidí, kteří jedli v hradecké restauraci, byla potvrzena salmonelóza

U šestnácti lidí, kteří měli zdravotní obtíže po jídle v jedné z asijských restaurací v centru Hradce Králové, byla potvrzena salmonelóza. Krajská hygienická stanice (KHS) Královéhradeckého kraje má k úternímu ránu nahlášeno celkem 46 osob, které měly potíže. Ředitel tamní nemocnice Aleš Herman ale už v pondělí ČT sdělil, že pomoc lékařů vyhledalo na šedesát lidí. Hygienici nařídili uzavření provozovny a její sanitaci. Zástupci restaurace se na Facebooku zákazníkům omluvili.

Lidé se zdravotními obtížemi uvedli jako společný znak konzumaci pokrmů ve stejné provozovně stravovacích služeb v době od úterý 28. března do soboty 1. dubna, uvedla v úterý dopoledne hradecká KHS. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží podle hygieniků zatím nebyl objasněn. Samotné vedení restaurace hovořilo o arašídové omáčce. 

„V rámci kontroly provozovny bylo odebráno celkem 25 vzorků. V osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců, výsledky by měly být k dispozici v první polovině příštího týdne. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy,“ řekla mluvčí KHS Veronika Krejčí.

Několik vzorků odebraných od nakažených lidí hygienici odeslali do Národní referenční laboratoře k dalšímu vyšetření. „Výsledky bychom měli znát v příštím týdnu,“ dodala mluvčí krajských hygieniků.

Případné opětovné otevření restaurace bude podle ní možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS.

Tři pacienti zůstávají v nemocnici

Krajským hygienikům byl v neděli 2. dubna po 13:00 nahlášen z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) výskyt zdravotních obtíží u několika lidí, kteří jedli v uvedené restauraci. Šlo o zvracení, průjem a zvýšenou teplotu. Od té doby se počet lidí s obtížemi zvyšoval až na více než čtyřicet v úterý ráno.

„Většina z nich (pacientů) byla po ošetření propuštěna do domácí péče, v nemocnici zůstávají tři pacienti, kteří jsou ve stabilizovaném stavu,“ řekl v úterý ráno mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. 

Jiný případ nákazy z jídla veřejného stravování v Hradci Králové řešili zdravotníci a hygienici v červnu 2018. Tehdy po požití kuřecího kebabu se zeleninou v bistru v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu 250 tisíc korun.