U Přerova začnou řidiče sledovat radary. Město kvůli tomu přijme šest úředníků

Provoz ve třech přerovských místních částech začínají hlídat radary, které měří rychlost projíždějících aut. Podle zástupců přerovské radnice měly být v provozu už o prázdninách – technické problémy ale zahájení měření posunuly do posledních letních dnů. Město kvůli novým radarům navýší počet úředníků.

Zkušební provoz přerovských radarů začne v sobotu 15. září. Od 1. října už budou radary v ostrém režimu. Řidiči by měli sledovat ručičku tachometru při průjezdu Lověšicemi, Lýskami a Kozlovicemi.

Měřicí zařízení, které přišlo město na 2,3 milionu korun, bude snímat registrační značky aut, které pojedou rychleji než 50 kilometrů v hodině. Samotné měření bude záležitostí městské policie, přestupky ale už budou řešeny v rámci přerovského magistrátu.

Vybrané pokuty půjdou do městské pokladny

Přerovská radnice posiluje stav úředníků po zkušenostech z jiných měst: „Byli jsme upozorněni především na to, že kvůli radarům je třeba úřad personálně posílit, protože podle předpokladů nám bude chodit až 150 oznámení denně – tedy tři tisíce přestupků měsíčně. Přijali jsme proto na tuto práci šest úředníků. První tři nastoupili v červenci, další v srpnu,“ řekl tajemník přerovského magistrátu Petr Mlčoch.

Nové posily se podle něj nyní zaučují. „Za poměrně krátkou dobu už mají zkušenost s řešením 216 přestupků v dopravě, které museli projednat,“ dodal tajemník.

Výzvy budou odcházet takzvanou hybridní poštou přímo na adresy provozovatelů aut. Nebudeme zkoumat, kdo seděl za volantem, ale kdo je provozovatelem vozidla. Toho vyzveme k uhrazení určené částky – o body přitom nepřijde.
Jitka Kočicová
magistrát města Přerov

Noví úředníci mají od poloviny září řešit výhradně přestupky, které zaznamenají radary. „Po dvou zkušebních týdnech už začnou rozdávat pokuty neukázněným řidičům, respektive provozovatelům aut zapsaných v registru silničních vozidel,“ poznamenali zástupci radnice.

V případě, že pokuta nebude zaplacena – a provozovatel ji nebude chtít uhradit třeba proto, že své auto svěřil jinému řidiči, přijde na řadu standardní přestupkové řízení. Všechny pokuty, které se vyberou, se stanou příjmem do pokladny města.