Tunel na náměstí Republiky se nebude stavět

Pardubice – Silniční tunel, který měl zklidnit pardubické náměstí Republiky, se nebude stavět. V minulých letech s ním ale radnice počítala a už do příprav stavby vložila přes 2,6 milionu korun. Opozice se teď zlobí – když město tunel stavět nebude, mohlo miliony využít lépe.

Tunel na náměstí Republiky v centru Pardubic měl ponechat bez automobilů oblast u ústí třídy Míru. Sedmdesátimetrové zahloubení zůstane zřejmě navždy na papíře, přestože do něj město už investovalo 2,6 milionu korun. Radnice se po takových výdajích ocitla uprostřed opozičního zaměřovacího kříže. „Město investovalo miliony na to, aby zmizely v tunelu, který nestojí a stát nebude,“ prohlásil opoziční zastupitel Petr Klimpl (ODS).

Zahloubení průtahu centrem Pardubic zhruba za sto milionů nedoporučily městu odborné studie. „Nesouhlas zejména památkářů byl v tuto chvíli velký,“ přiznal náměstek primátorky Jindřich Tauber (ČSSD). Opozice tvrdí, že k takovému závěru nebylo třeba vyhazovat peníze na posudky. „My jsme na jednání zastupitelstva upozorňovali, že je to nerealistický projekt – jak po stránce provozní, a jak se ukázalo, tak i po stránce ekonomické a v tuto chvíli i po stránce technické,“ poukázal Petr Klimpl.

Radnice ovšem namítá, že finance vložené do přípravy projektů byly alespoň k něčemu. Město je částečně využije při plánované úpravě náměstí Republiky, ačkoli uvažované zahloubení při ní nevznikne. Rekonstrukce náměstí má navázat na úpravu třídy Míru. Ovšem i při jejím plánování bude nutné najít kompromis s památkáři.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)