Tři miliony za garsonku. Bytů v Brně je málo, jejich ceny jsou rekordní

Ceny bytů v Brně jsou nejvyšší v historii. Jen za poslední rok se zvedly o 27 procent. Loni se jich přesto prodal rekordní počet a poptávka je veliká. Stavbu nových bytových jednotek brzdí mimo jiné starý územní plán.

Jednopokojový byt před rekonstrukcí v domě nedaleko řeky Svratky koupili manželé Kopeční za tři miliony korun. Sami bydlení sice už mají, přesto se před dvěma měsíci rozhodli pořídit byt další. „Teď ho máme pro syna. I kdybychom ho měli časem pronajímat, je to dobrá investice,“ řekla Eva Kopečná.

Manželé Kopeční měli na koupi bytu štěstí, v Brně je teď o ně nadstandardní zájem. „Na byt, který stojí něco okolo šesti milionů korun, máme zhruba třeba třicet opravdových zájemců,“ přiblížil realitní makléř Zdeněk Šťourač.

Ceny jsou přitom vyšší než kdy dřív. Zatímco před šesti lety byla průměrná cena bytu přes tři a půl milionu korun, na konci minulého roku stál tentýž byt téměř šest milionů, o 93 procent víc. Rychlý nárůst cen nemovitostí pokračuje i tento rok. Důvod je podle odborníků jasný – nedostatek bytů. „V Brně není nová výstavba, nebo je, ale velmi malá na to, jaká je tady poptávka,“ řekl realitní makléř.

Developerům prý nejvíc brání současný územní plán města. „My bychom byli hrozně rádi, kdyby se začalo diskutovat o tom, jestli ten nově vznikající územní plán v následujících měsících ještě nezintenzivnit,“ uvedl místopředseda Asociace brněnských architektů a stavitelů Tomáš Kaláb.

Developeři o tom chtějí s městem jednat. „Samozřejmě vedení města vnímá, jaká je bytová situace, a přijetí a sestavení nového územního plánu je naprostou prioritou. Předpokládáme, že do konce roku 2022 by měl být schválen,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Součástí nového územního plánu je i rozvoj devíti oblastí, které by měly přinést nové možnosti bydlení. Kromě Špitálky je to třeba i nová čtvrť Trnitá a bývalá Zbrojovka.