Tisíce na otop. Městečko pod Klínovcem přispívá svým obyvatelům na krušnohorskou zimu

Reportáž: Loučná pod Klínovcem přispívá na vytápění (zdroj: ČT24)

Radnice v krušnohorském městečku Loučná pod Klínovcem začala od nového roku přispívat svým obyvatelům na vytápění. Pětitisícovou podporou místních se snaží zužitkovat zvýšení daně z nemovitosti.

Ke zvýšení daně z nemovitosti se město přiklonilo kvůli rostoucímu zájmu developerů o stále populárnější horskou lokalitu na česko-saském pomezí a získané peníze chce podle starostky Jany Müllerové jistým způsobem vrátit.

„Rádi bychom kompenzovali daň z nemovitosti, kterou jsme byli nuceni zvednout na základě nároků na požadavky obce,“ vysvětluje starostka s tím, že cestou je příspěvek na vytápění „každému trvale žijícímu obyvateli, který je zároveň majitelem nemovitosti, a to do výše pěti tisíc korun“.

Nejde o neužitečnou podporu. Městečku je kvůli nadmořské výšce potřeba přitápět i během léta, a jedna rodina tak může za teplo utratit zhruba padesát tisíc korun. Příspěvek může tyto výdaje snížit, nejprve je o něj ale potřeba požádat; peníze by měli místní poprvé dostat v květnu.

Loučná pod Klínovcem není jedinou obcí v Krušných horách, která lidem přispívá na přečkání zimních mrazů. V minulosti se k témuž kroku přiklonila taky radnice v Potůčkách. Před osmi lety zavedl stejný systém Boží Dar. „Dneska platí pět tisíc a rozdíl jim vracíme, když jsou starší šedesáti let,“ říká božidarský starosta Jan Horník.