Švýcarští umělci opustili Národní galerii

Praha - Zklamání zažily v Praze desítky švýcarských umělců. Měli vystavovat ve Veletržním paláci na multimediálním sympoziu. Vedení Národní galerie podle nich ale tři týdny před zahájením výstavy změnilo dohodnuté podmínky - požadovalo nově skoro 150 tisíc za provozní poplatky. Umělci si tak museli najít jiný prostor. Národní galerie nesouhlasí. Podle jejích zástupců byly podmínky dopředu jasné.

Výtvarník Mark Divo uzavřel s Národní galerií ústní dohodu o bezplatném vystavování moderního umění, kterého se účastní na 40 umělců. Ve vyhrazeném prostoru podzemí Veletržního paláce v Holešovicích nakonec očekávaná instalace nebude. „Tři týdny před akcí nám volali z Národní galerie, že musíme mít dva hlídače po celou dobu festivalu. To by nás stálo asi 150 tisíc korun. Dohoda ale byla úplně jiná, navíc o hlídače vůbec nestojíme, protože když jsme vystavovali v paláci Kinských – v přítomnosti strážných nám rozkradli umělecká díla,” vysvětluje pořadatel výstavy Proces Mark Divo důvody přesunu akce.

Zástupci Národní Galerie se takovému nařčení brání. Pořadatele výtvarného sympozia prý podle ředitele sbírky Tomáše Vlčka o provozních výdajích dopředu informovali: „My jsme řekli, že poskytneme prostor, ale že veškeré ostatní náklady bude společnost hradit sama.” Podle námi oslovených produkčních je jednání Národní Galerie nekorektní. Podobné zacházení prý ale není v českém prostředí ojedinělé.

Marta Smolíková jednání galerie odsuzuje a poukazuje na to, že ve světě představují národní instituce právě ty společnosti, které umělcům poskytnou nejlepší podmínky a dodává: „Instituce národního typu jsou ty, které stanovují standardy práce.” Výstavy, koncerty nebo divadelní představení se často domlouvají bez uzavření písemné smlouvy a v tom je velký problém, dodává produkční Sodja Lotker: „Je to opravdu zneužívané ve vztahu mezi institucemi, organizacemi a umělci.”

Pořadatelům multimediální instalace se na poslední chvíli podařilo najít jiný prostor. Vlastník holešovické tržnice jim nabídl bezplatný pronájem jedné ze svých budov. Nízké návštěvnosti se organizátoři výstavy neobávají – naopak - díky ukončení spolupráce s Národní galerií se o projekt začalo zajímat mnohem více mladých výtvarníků.