Svitavy chtějí zvýšit bezpečnost provozu ve městě, hodlají přidat nové jednosměrky

Město Svitavy hodlá zavést nové jednosměrné ulice. Množství zaparkovaných vozidel v ulicích totiž podle radnice komplikuje obousměrný provoz. Řidiči se často dostávají do nepříjemných i nebezpečných situací, kdy musí couvat do křižovatky, aby z protisměru mohlo projet jiné auto, popsal místostarosta města Pavel Čížek (ODS).

Do konce tohoto roku by měly být jednosměrné ulice poblíž parku Jana Palacha. Ten je nedaleko kruhového objezdu na I/34, blízko sídlí například městská policie nebo městský odbor dopravy. „V návrhu úpravy dopravy jsme vycházeli z toho, jak to v území vypadá nyní, kdy je v podstatě jeden jízdní pruh zabrán stojícími vozidly. Respektujeme tedy to, jak jsou zde řidiči naučeni jezdit a parkovat,“ ujistil Čížek.

Město má dopravně-inženýrské analýzy, které posuzují dopravní situaci, sleduje bezpečnost, plynulost, dopravní značení. Podle nich postupně zavede změny, jednou z prvních úprav je právě zavedení jednosměrných ulic.

„Na dopravní systém, který zavede jednosměrné ulice, je nutné pohlížet jako na celek. Zavedením jednosměrky v jedné ulici, které by se tak z hlediska dopravy ulevilo, by totiž mohlo lehce zapříčinit dopravní kolapsy v ulici vedlejší. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli začít řešit vždy nějaké menší území ve městě, ve kterém jsou jednosměrné ulice především z bezpečnostních důvodů potřeba,“ řekl Čížek.

Jednosměrný provoz zavedli například před třemi lety v Ústí nad Orlicí na panelovém sídlišti Štěpnice. Silnice tam totiž nejsou dost široké pro parkování aut.