Svitavy chtějí vrátit své bezdomovce do společnosti

Události v regionech: Radnice ve Svitavách má originální projekt azylového centra (zdroj: ČT24)

Radnice ve Svitavách má originální projekt azylového centra s kontejnerovými byty pro bezdomovce. Mělo by vlastně jít o obdobu bydlení na půli cesty, které je však určené pro propuštěné vězně. Svitavská varianta určená bezdomovcům by jim měla nejenom poskytnout střechu nad hlavou, ale také pomoci učinit první kroky k návratu do společnosti.

Svitavy se o lidi bez střechy nad hlavou pečlivě starají již nyní. Nabízejí jim například přivýdělek, pokud pomáhají s úklidem města. „Odmakám a dostanu potravinový balíček a nějakou hygienu. To se celkem vyplatí, že jo,“ charakterizoval podmínky bezdomovec postávající u supermarketu.

Taková práce však z bezdomovců neudělá opět ctihodné občany. Neodradí je od alkoholu ani nenaučí pravidelnému pracovnímu režimu. Radnice proto připravila projekt, který by měl lidem z ulice skutečně pomoci vrátit se do běžného života. Současně by měl zvýšit počet lůžek pro bezdomovce ze současných šestnácti, což je číslo velmi nízké vzhledem k tomu, že je ve Svitavách 70 bezdomovců.

Vzniknout by mělo nové azylové centrum, které by mělo sloužit také jako odrazový můstek. Filozofie je prostá: Za práci a dodržování pravidel lepší služby. „Aby věděli, co to je žít, a ne jenom přežívat,“ podotkla vedoucí svitavského azylového domu Sandra Pařízková.

Cesta má vést od denní azylové místnosti po vlastní pokoj a poté k samostatnému bydlení. „Mají možnost se ze sociálního dna postupně dostat až ke klasickému bydlení v komerčních nájemních bytech,“ popsal záměr svitavský starosta David Šimek.

Důležité je i správné umístění azylového centra, musí být tam, kde se už teď lidi bez domova často zdržují. Vedení města proto vytipovalo prostor přímo před nádražím.