Lány – Muzeum Tomáše Garrigua Masaryka ve středočeských Lánech, které slaví desetileté výročí své existence, připomíná narození prvního česko-slovenského prezidenta. Návštěvníci mohou vedle vernisáže fotografií v tamním muzeu ochutnat i oblíbená jídla prezidenta zakladatele, mezi která patřily třeba halušky, bramboračka nebo proslulé švestkové knedlíky sypané mákem.
Švestkové knedlíky s mákem – něco z Masarykova majestátu
Pokrmy pro návštěvníky připravili pracovníci muzea podle původních receptů, například makovec mohou okusit stejný, na jakém si pochutnával i Masaryk. „Měl by to být recept od maminky Tomáše Garrigua Masaryka Terezie Kropáčkové, která byla výborná kuchařka,“ přiblížila pro Českou televizi vedoucí Muzea T.G. Masaryka v Lánech Magdalena Elznicová Mikesková.
Mezi pochutinami prvního prezidenta zaujímala své místo bramboračka s houbami z Lánské obory. Masaryk s rodinou často pobýval ve slovenských Topolčiankách, kde si oblíbil slovenské halušky s bryndzou.
GALERIE
videogallery_000218171
K dnešnímu vzpomínkovému programu patří pietní akt u jezdecké sochy Masaryka, návštěvníci si mohou prohlédnout i vernisáž fotografií s názvem Masarykova zastavení.