Studny v Šumvaldu jsou po záplavách stále znečištěné. Vodu lidem zajišťují cisterny

Po bleskových záplavách na začátku června jsou stovky lidí v Šumvaldu na Olomoucku bez vlastní vody. V obci není vodovod a studny, ze kterých se čerpalo, jsou znečištěné. Ve vesnici jsou proto přistaveny cisterny, kam si místní pro vodu chodí. Zasažené jsou až čtyři stovky studní. Jejich čištění by mohlo začít příští týden.

Kvůli velké vodě jsou lidé v Šumvaldu bez vody. Do studní jim nateklo bláto a další nečistoty. „Vyčerpali nám to, ale voda se nedá pít. Takže dětem dáváme balenou,“ řekl obyvatel Šumvaldu Karel Krestýn.

Studny jsou pro místní obyvatele jediným zdrojem vody. Obecní vodovod se totiž teprve buduje. Obyvatelé Šumvaldu proto teď musí chodit k přistaveným cisternám. Problémy jsou i se sprchováním nebo praním.

S čištěním studní by mohl pomoci sponzor

Místní obyvatelé teď mají výdajů víc než dost, proto humanitární organizace ADRA hledá sponzory, kteří by čištění studní zaplatili. Potřeba bude víc než milion a půl. „Oslovíme několik firem standardním výběrovým řízením. Aby nabídly, za kolik jsou schopny studny vyčistit,“ řekl koordinátor humanitární pomoci ADRA Josef Koláček.

Čištění jedné studny trvá tři až čtyři hodiny. Podle předběžných odhadů jsou ve vesnici znečištěny čtyři stovky zdrojů vody. „Jde o to, vyčerpat studnu, odsát kaly, opláchnout dokonale stěny. Pak samozřejmě vyčistit i okolí. Nakonec se provede znovu vyčerpání a oplach, zásyp nějakou filtrační vrstvou a samozřejmě dezinfekcí,“ popsal Koláček.

Následně teprve bude možné udělat rozbory kvality. Než se spodní voda ustálí a bude pitná, může to trvat několik týdnů, v horším případě i měsíců.