Strakonická teplárna přeruší dodávky firmě Energo. Lidem hrozí, že budou bez tepla a teplé vody

Strakonická teplárna přeruší v noci na sobotu dodávky tepla firmě Energo, se kterou vede spor o platby. Společnost nemá s teplárnou smlouvu, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Energo zásobuje vedle jiných i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská, ty by tak měly být od soboty bez tepla a teplé vody. Firma je připravena podepsat novou smlouvu ještě v pátek, řekl její jednatel Roman Němeček.

„Jestli teplárna nebude topit, budeme muset něco podniknout,“ uvedl v pátek starosta Strakonic Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Město má v teplárně 77,3 procenta akcií.

Energetický regulační úřad (ERÚ) už před časem vyzval obě firmy, aby respektovaly předběžné opatření, které úřad vydal. Podle něj musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. Teplárna firmě omezila dodávky na několik hodin v lednu.

ERÚ nedávno rozhodl ve sporném řízení, že teplárna musí Energu předložit návrh nové smlouvy. Rozhodnutí je pravomocné a vypršela lhůta takzvané vykonatelnosti. Úřad teď zjišťuje situaci u teplárny i Energa, řekl mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Hřídel: Nebudeme dodávat těm, kteří neplatí

„ERÚ mi poslal, že mám uzavřít smlouvu s Energem, já jsem mu (Energu) ji poslal, on mi ji nepodepsal, termín vypršel. Nebudeme dodávat zákazníkům, kteří s námi nemají smlouvu a neplatí,“ upozornil Hřídel.

Energo je připravené smlouvu podepsat. Jsou v ní jen některé formální chyby, které bude chtít společnost opravit. „Chtějí nám od půlnoci vypnout teplo, že jsme nepodepsali smlouvu, ale my jsme ji obdrželi teprve včera (ve čtvrtek). Pracuje na tom náš tým právníků. Doufal jsem, že budeme mít aspoň dva dny, abychom doladili nějaké formální nedostatky,“ ohradil se Němeček.

Podle šéfa odběratelské firmy přišla smlouva od strakonické teplárny nepodepsaná. „Může se to vyvinout, že smlouvu dnes (v pátek) podepíšeme, ale ten, kdo ji nebude mít podepsanou, je teplárna,“ dodal. Uvedl také, že formální nedostatky nebrání tomu, aby se smlouva podepsala.

Kdo dluží komu?

Teplárna podala také návrh na exekuci předběžného opatření, které vydal ERÚ ohledně jejího sporu s firmou Energo. Teplárna tak chce získat platbu, kterou jí společnost dluží. Kebort už ve čtvrtek řekl, že teplárna splnila svou zákonnou povinnost, předložit Energu smlouvu.

Podle Němečka ale Energo teplárně nedluží, teplárna zase uvádí, že jí teď firma dluží kolem 4,5 milionu. Hřídel řekl, že Energo oznámilo, že za letošní leden až duben mu sama teplárna dluží 4,8 milionu bez DPH za nájem distribuční soustavy a 8,3 milionu za smluvní pokuty. 

Město Strakonice už v dubnu rozhodlo, že půjčí teplárně deset milionů korun. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská, kde jde o víc než 250 bytů, a do lokality archeologa Dubského. Radnice chce tímto krokem spor vyřešit. 

Strakonická teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulů tepla. Teplárna vytápí celkem sedm tisíc domácností a desítky firem.