Stavba památníku v Letech finišuje. Muzeum hledá zaměstnance

Události: Stavba Památníku holocaustu Romů a Sintů v Letech u Písku se blíží k závěru (zdroj: ČT24)

V Letech u Písku se blíží k závěru stavba Památníku holocaustu Romů a Sintů. Vzniká na místě bývalého koncentračního tábora, kde stál padesát let vepřín. Stát ho v roce 2018 odkoupil, aby na místě mohla vyrůst důstojná připomínka pohnutých událostí. Muzeum romské kultury teď hledá zaměstnance do památníku.

Existenci vepřína, který tu stál od 70. let minulého století, dnes připomíná už jen torzo haly číslo 8. I to bude součástí celého památníků. „Budou tady cestičky, pak hlavní betonová cesta do kruhu. Mezi nimi budou prorůstat stromy,“ popsal vznikající podobu pamětního místa stavební dozor Václav Kaprhál.

Stromy dělníci teprve vysází, symbolizovat mají společenství Romů. Jména obětí budou vepsaná na mosazných tyčích protínající kruh.

Teď se betonují chodníky, hotová už je vstupní brána a zbývá dokončit vzdělávací centrum. Především do něj bude potřeba najít pracovníky. Na ty má Muzeum romské kultury, které památník provozuje, řadu požadavků. „Podmínkou je určitě vysokoškolské vzdělání v oblasti kultury. Ideálně by to měli být historici, nebo muzejní pedagogové,“ řekla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Zatím se podařilo vybrat pouze vedoucí památníku. Volné je ještě jedno pracovní místo. Ve skutečnosti by ale muzeum potřebovalo v památníku zaměstnat ještě víc lidí. „Potřebovali bychom navýšit úvazky, zatím to vypadá, že tam budou jenom dva,“ poznamenala Horváthová. O tom chce vedení muzea s ministerstvem kultury ještě jednat. Otevření areálu je pak v plánu začátkem příštího roku.