Stavba důležité silnice na jihu Čech se zpozdí, aby měli skokani a užovky klid na páření

Události v regionech: Zdržení výstavby přivaděče k dálnici D3 (zdroj: ČT24)

Silniční spojnice Českého Krumlova s budovanou dálnicí D3 se oproti plánům začne stavět později – ne v červnu, ale až v srpnu. Důvod to má specifický – nejde tentokrát o spor o pozemky nebo průtahy úřední schvalovací procedury, ale o ochranu hadů a žab. Konkrétně užovek a skokanů, kteří mají v létě sezonu rozmnožování, a tak potřebují klid.

Cesta za mostem přes dálnici na Českokrumlovsku zatím končí u louky. Brzy by na ni měla navázat tříkilometrová silnice. „Je to přivaděč, spojnice z Českého Krumlova na dálnici D3, takže prioritní stavba,“ vysvětluje ředitelka Správy České Budějovice z Ředitelství silnic a dálnic Vladimíra Hrušková.

Osobní a nákladní auta nyní projíždějí třeba jednou z místních obcí po úzké klikaté cestě mezi domy. Někdy je těžké se vyhnout. Po otevření D3 dopravní zátěž v této obci přitom ještě stoupne. Obyvatelům se uleví až za dva roky po dokončení nové silnice, která bude zároveň obchvatem.

Stavba je připravená, ale do prázdnin nezačne. Přibrzdila ji výjimka pro zvlášť chráněné živočichy. Skokani a užovky potřebují klid i čas. „Jedná se především o hnízdění ptáků a rozmnožování obojživelníků. Z toho důvodu je možné začít provádět skrývky zeminy na této stavbě od 15. srpna,“ popsal mluvčí jihočeského krajského úřadu David Hocke. „My bychom mohli zahájit práce klidně na konci června, takže musíme minimálně měsíc a půl čekat,“ podotkla Hrušková.

Zatímco dálnici u Třebonína tak dokončí stavaři pravděpodobně letos, přivaděč k ní nejdřív za dva roky. Řidiči tak budou dál projíždět obcemi.