Státní zastupitelství zastavilo stíhání dvou lidí v kauze libereckých dluhopisů

Okresní státní zastupitelství v Liberci pro nedostatek důkazů zastavilo trestní stíhání dvou lidí v souvislosti s refinancováním dvoumiliardového dluhu Liberce z let 2009 až 2011.  Vyplývá to z vyjádření libereckého žalobce Lukáše Pauldury. Server Náš Liberec už dříve uvedl, že stíhaní byli bývalý primátor města Jiří Kittner (ODS) a bývalý vedoucí ekonomického odboru na libereckém magistrátu Čeněk Svoboda. Kittner už dříve jakékoli protiprávní jednání odmítl.

Policie se případem zabývala pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Zásadním momentem v celém případu byla důkazní nemožnost vyvrácení obhajoby, podle níž tyto osoby jednaly při splnění povinnosti řádné péče, když si ke zjištění objektivních možností refinancování dluhu najaly odborný externí subjekt a postupovaly dle závěrů zpracované odborné analýzy. Celková důkazní situace spíše tuto obhajobu podpořila,“ uvedl Pauldura.

Emisí 200 dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun refinancoval Liberec v roce 2010 většinu svých tehdejších dluhů. Server Náš Liberec dříve uvedl, že policie vycházela ze znaleckého posudku Vysoké školy ekonomické, podle kterého měla vzniknout škoda nejméně 575 milionů korun.

Policie mimo jiné vyšetřovala, zda bývalý primátor neporušil zákon v souvislosti se sjednáváním úrokového zastropování úvěru ve výši zhruba osmi procent, což bylo nad běžnou úrovní tehdejších úrokových sazeb.