Kvůli libereckým dluhopisům padla dvě trestní oznámení

Liberec - Okolnosti, za kterých Liberec vydal své dluhopisy v hodnotě převyšující dvě miliardy korun, řeší okresní státní zastupitelství. Opoziční zastupitelé totiž kvůli tomu podali dvě trestní oznámení - mimo jiné na bývalého primátora Jiřího Kittnera. Údajně nevýhodná smlouva podle nich připraví už tak napjatý městský rozpočet o stovky milionů korun.

Liberec je podle Transparency International nejzadluženějším městem Česka, splácí skoro tři miliardy korun. Před třemi lety město své dluhy refinancovalo pomocí dluhopisů. Tehdejší primátor Jiří Kittner ale podle opozice nevyjednal pro město výhodné podmínky. „Touto finanční operací může městský rozpočet utrpět ztrátu až 400 milionů korun,“ tvrdí opoziční zastupitel města Jaromír Baxa (ZpL).

Společně s dalšími zastupiteli proto na Kittnera podali trestní oznámení. Exprimátor obvinění odmítá. „Trestní oznámení je faktickým nesmyslem, který ani za komentář nestojí,“ uvedl.

Baxa podal trestní oznámení také na 23 zastupitelů Liberce. Ti před týdnem znovu rozhodovali o smluvních podmínkách s bankou. V oznámení se píše, že Liberec zaplatí na úrocích v přístích jedenácti letech zbytečně mnoho - smlouva prý mohla být až o 300 milionů výhodnější. 

Trestní oznámení na exprimátora Kittnera a 23 zastupitelů (zdroj: ČT24)

Vedení města věc nechce komentovat. Většina zastupitelů považuje trestní oznámení za nepřípustný nátlak. „Můžeme mít různé názory na věc, ale vzhledem k tomu, v jaké situaci se město nachází, měli bychom spíše hledat konsenzus pro to, jakým způsobem mu pomoci. Tyto formy nátlaku rozhodně věci neposunou dopředu,“ myslí si zastupitelka Dana Lysáková (KSČM).

Státní zástupce teď má třicet dní na to, aby obě trestní oznámení posoudil. Pak věc buď předá policii, nebo vše odloží s tím, že se nic protizákonného nestalo.