Stádo zubrů obývá Ralsko už téměř desetiletí. Letos přibylo devět telat

Události v regionech: Zubři v Ralsku (zdroj: ČT)

Už skoro 10 let žijí v bývalém vojenském prostoru Ralsko zubři. Pětihlavé stádo do obory Židlov přivezli v lednu 2011 z Polska. Od té doby se počet zubrů na Českolipsku zdesetinásobil. Jen v letošním roce se tam narodilo devět telat.

Zubr je největší evropský savec a patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Jejich přítomnost v Ralsku je tak důležitá i z hlediska celého druhu. Celkem jich tu žije kolem padesáti, což je desetkrát více, než když před téměř dekádou jejich chov v oboře Židlov započal.

To ale neznamená, že za dalších deset let zubrů v Ralsku bude pět set. „Je samozřejmé, že ten chov je regulován, předně dochází k regulaci těch zubrů z hlediska toho, aby nedocházelo k takzvaně příbuzenské plemenitbě,“ komentuje mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Jan Sotona. 

Právě kvůli tomu, že zubr patří mezi ohrožená zvířata, ale musí každou regulaci chovu schválit ministerstvo životního prostředí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bývalý vojenský prostor v Ralsku

Obora Židlov se nachází v bývalém vojenském prostoru v Ralsku a ma téměř čtyři tisíce hektarů. O zubry se tu stará Radek Nedvěd. Rozvoz krmení na všechna stanoviště mu zabere celý den. „Jsou na mě už zvyklí,“ popisuje a dodává, že jej poznávají už po zvuku auta. Přirozené potravy s nástupem zimy ubývá. Zubrům přijde vhod ječmen, kukuřice i hrách. 

Na přítomnost zubrů v oboře upozorňují informativní tabule. Spatřit tohle zvíře ve volné přírodě je ale obrovská vzácnost. „Konflikt s návštěvníkem obory žádný nebyl,“ řekl vedoucí úseku myslivosti v Mimoni Miloslav Zikmund.