Squatterům v Šatovce hrozí vězení. Neodejdou bez slibu, že nebudou zatčeni

Squatteři, kteří od pátečního večera „okupují“ pražskou usedlost Šatovka, mohou skončit ve vězení. Policie dříve mluvila o přestupku, teď ale zahájila trestní řízení. Nikoho konkrétního zatím nestíhá, platí také původní rozhodnutí, že proti squatterům z bezpečnostních důvodu zasahovat nebude. Squatteři prý ale budovu neopustí, pokud nebudou mít záruku, že k zatčení nedojde.

„Z pokynu státního zástupce byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin neoprávněný zásah do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru,“ oznámil mluvčí policie Jan Daněk. Policisté v sobotu, po konzultaci se státním zastupitelstvím, původně uvedli, že jednání squatterů je pouze přestupkem. „Ke změně této právní kvalifikace došlo z pokynu státního zástupce,“ doplnil k aktuální situaci mluvčí.

Člověku, který neoprávněně obsadí cizí dům, hrozí podle zákona pokuta nebo až dva roky vězení. Za mimořádných okolností – pokud vznikne velká škoda nebo čin spáchá organizovaná skupina – může trest činit až pět let vězení.

„Dokud nebude jisté, že nebudou pozatýkáni, tak z té střechy neslezou,“ sdělil agentuře ČTK v telefonickém rozhovoru zástupce kolektivu squatterů, který nechtěl být jmenován.

Squatteři už slibům nevěří, starosta zavírá dveře

Opuštěnou Šatovku v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Podle webového prohlášení jim vadilo, že Praha 6, která usedlost spravuje, ji nechává chátrat a neplní sliby o jejím využití. Chtěli by v neobývaných prostorech vytvořit místo pro setkávání lidí. Opakovala se tak podobná situace z roku 2015, kdy squatteři v Šatovce zůstali měsíc, s radnicí tehdy neúspěšně vyjednávali o možnosti usedlost bezplatně využívat.

Praha 6 pak oznámila úmysl přebudovat Šatovku na byty, nyní starosta Ondřej Kolář (TOP 09) mluví o přestavbě na středisko pro seniory. Podle jeho slov byl prý již podán návrh na změnu územního plánu. Squatterům nabídl, že když ze Šatovky odejdou, bude městská část o budoucnosti usedlosti jednat na příštím zastupitelstvu, které se koná zhruba za dva týdny.

Squatteři v usedlosti Šatovka
Zdroj: Katařina Šulová/ČTK

Druhá strana podle radnice ale dohodu nepřijala a později o jednání ani nejevila zájem. „Pan starosta nabídl totéž co před dvěma lety a my už víme, že se pak neprojednalo nic,“ obává se zástupce squatterů. „Zneužili moji dobrou vůli. Ukázalo se, že si jdou naprosto tvrdě za svým,“ reagoval v neděli starosta Kolář. Vydal se dokonce za squatte, ry na střechu, kde se zdržují. Situace ale podle něho byla vyhrocená. „U mě si definitivně zavřeli dveře,“ uvedl.

K dohodě nevedlo ani vyjednávání s policií. Nicméně část lidí Šatovku opustila ještě v sobotu. Zhruba desítka jich však v budově zůstala. Policisté proti nim nechtěli zasahovat i z bezpečnostních důvodů, protože dostat je ze střechy Šatovky by mohlo ohrozit jak je, tak případné zasahující policisty. Policie na situaci stále dohlíží.