Šenov má nový územní plán. Umožní výstavbu až dvou stovek domů

Zastupitelé Šenova v úterý na mimořádném jednání schválili nový územní plán. V šestitisícovém městě sousedícím s Havířovem umožní výstavbu až dvou set rodinných domů. Proti plánu protestovala část místních, obávají se příliš husté zástavby a vzniku sídliště.

Na jednání dorazilo šestnáct zastupitelů, tedy nadpoloviční většina. „A také patnáct lidí z řad veřejnosti,“ poznamenala redaktorka České televize Lucie Botorová.

Pořizovatelka návrhu nového územního plánu zdůraznila, že úterý je poslední den pro přijetí návrhu bez problémů. Pokud by plán schválen nebyl, proces by se mohl protáhnout o další dva roky.

Návrh nakonec zastupitelstvem prošel, bylo pro něj deset hlasů z 16.

Lidé o vzniku nového územního plánu nevěděli

Mezi návštěvníky zastupitelstva byli lidé, kteří v Šenově sice nebydlí, ale koupili si zde stavební parcelu. Předtím netušili, že se zde bude schvalovat nový územní plán.

Na devatenácti hektarech v lokalitě Volenství, kde jsou nyní pole, má postupně vyrůst až 200 rodinných domů.

Podle dřívějšího zjištění ČT kritiku obyvatel vzbudila už územní studie, kterou pořídil developer, konkrétně její druhá varianta. Podle nákresu by měla na poli vzniknout obytná zóna ve stylu „hornické kolonie“, jak záměr nazývají někteří kritici. Jednotlivé parcely o výměře 800 metrů čtverečných jsou natěsnané vedle sebe, chybí například dětské hřiště, zeleň má být jen v jednom rohu celého území.

Místní se podle zjištění České televize netají obavami ze zhoršení životního prostředí či výstavby na úrodné půdě.