Pole v Šenově má ustoupit 200 rodinných domů. Podle odpůrců tak vznikne „hornická kolonie“

Kontroverzní výstavba v Šenově (zdroj: ČT24)

Lidé v Šenově u Ostravy odmítají plán developera, který v poli v lokalitě zvané Volenství chystá parcely pro stavbu skoro 200 rodinných domů. Se záměrem počítá i nový územní plán Šenova. Tamní zastupitelé ho budou schvalovat v září.

Podle redaktorky České televize Markéty Radové kritiku obyvatel vzbuzuje územní studie, kterou pořídil developer. Konkrétně její druhá varianta. Podle nákresu by totiž na poli měla vzniknout obytná zóna ve stylu „hornické kolonie“, jak záměr nazývají někteří kritici.

Jednotlivé parcely o výměře 800 metrů čtverečných jsou ve studii natěsnané vedle sebe, chybí například dětské hřiště a zeleň má vzniknout jen v jednom rohu celého území. Místní se podle zjištění České televize netají obavami ze zhoršení životního prostředí. „A nelíbí se jim ani to, že se má stavět na vysoce úrodné půdě,“ dodala Markéta Radová.

Pokud by developer nemohl stavět, hrozí Šenovu pokutou

V územním plánu je pole, na kterém mají stavby postupně vzniknout, vedeno jako plocha se stavební funkcí už od roku 2008. Současný majitel ho koupil od toho předchozího podle zjištění Markéty Radové za zhruba 17 milionů korun. Současná hodnota pozemků je asi pětinásobná.

A podobnou částku by developer požadoval po obci v případě, že by mu zabránila stavět. Podle starosty Šenova Jana Blažka (Nezávislí) je však do návrhu nového územního plánu začleněna podmínka, že pole může být vyjma chystané cesty a další infrastruktury zastavěno maximálně ze 30 procent. Blažek se proto domnívá, že domů tu může maximálně vzniknout zhruba stovka.

Developerem je Aleš Řebíček z Frýdku-Místku, vyjádření České televizi zatím neposkytl.