ŘSD chce zlepšit bezpečnostní opatření na „silnici smrti“ u Starého Jičína

Silnice I/48 u Starého Jičína patří v Moravskoslezském kraji mezi nejnebezpečnější. Potvrdilo se to i po pondělní čelní srážce dvou aut, při které zemřeli čtyři lidé. Čtyřproudé komunikaci chybí střední dělicí pás a pevná svodidla, i proto se tomuto úseku silnice první třídy na Novojičínsku dříve říkalo „silnice smrti“. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) však slibuje změnu, komunikaci chce opatřit směrovým oddělením.

Na silnici I/48 u Starého Jičína došlo v minulosti k několika vážným nehodám. Například v dubnu 2006 zde havaroval autobus, který sjel ze srázu a převrátil se na bok. Při nehodě se zranilo šestnáct lidí. V prosinci 2008 zemřeli dva lidé při srážce dodávky s kamionem.

K poslední tragické nehodě zde došlo v pondělí krátce před půlnocí. Při čelní srážce dvou osobních aut zemřeli čtyři lidé – jeden z řidičů a spolujezdci z obou vozidel ve věku 15, 31 a 39 let. V obou autech cestovali cizinci. 

„K objasnění okolností události jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti. Jedná se o letošní nejtragičtější nehodu v Moravskoslezském kraji,“ uvedla krajská policejní mluvčí Gabriela Pokorná. 

Překračování rychlosti a chybějící svodidla

Nejvyšší povolená rychlost v tomto úseku je 90 kilometrů za hodinu, řidiči však často jezdí mnohem rychleji. Bezpečnost na frekventované komunikaci, která byla dříve hlavní spojnicí mezi severní Moravou a Olomoucí, by měla zvyšovat středová lanová svodidla. Ta jsou ale jen na části silnice. ŘSD nyní slibuje nápravu. 

„V tuto chvíli už běží výběrové řízení na zhotovitele, který tam vybuduje standardní dálniční komunikaci. To znamená jeden pruh, druhý pruh, směrově rozdělený středním dělicím pásem a k tomu pevná svodidla,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Připomněl, že provoz na dálnici je statisticky až pětkrát bezpečnější, a to právě díky směrovému oddělení. 

V Moravskoslezském kraji zemřelo letos při dopravních nehodách už 35 lidí. V roce 2018 to bylo ve stejném období o šest méně. Mezi nejčastější příčiny nehod patří nepřiměřená rychlost nebo předjíždění.