Rozsáhlý požár zcela zničil chatu Na Tesáku v Hostýnských vrších

V Hostýnských vrších zasáhl v sobotu časně ráno rozsáhlý požár restauraci a chatu Na Tesáku. Objekt zcela zničil. S ohněm bojovalo na osm desítek hasičů, dřevěná chata vyhořela do základů. V objektu byli v době požáru dva lidé, hořící budovu ale stihli opustit. Škoda byla vyčíslena předběžně na dvanáct milionů korun. Hasiči zůstávají na místě i v podvečerních hodinách.

Známá turistická chata z roku 1938, která stojí na silnici spojující Tesák s Trojákem, začala hořet v noci na sobotu. Požár byl nahlášen v půl druhé ráno.

„V době požáru byli v budově dva muži. Požár zjistil jeden z nich, když se vracel z kotelny. Upozornil druhého muže, že z jednoho pokoje vychází dým. Před naším příjezdem začal jeden z mužů provádět hasební práce s jedním hasicím přístrojem. V hašení ale pro silné zakouření vnitřních prostor nepokračoval a spolu s druhým mužem budovu opustili. Následně ještě vypnuli elektrický proud a uzavřeli přívod LPG u tlakových nádrží, které jsou ve vzdálenosti asi 15 metrů od hořící budovy,“ popsal první okamžiky po zjištění požáru mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička.

Jednotky zasahovaly ze všech stran

Příjezd hasičů k místu požáru komplikovala namrzlá cesta. Když dorazili k chatě, už hořela střecha a část podkroví. Asi po hodině hašení se začaly bortit stropy a částečně obvodová konstrukce. Požár postihl celý rozsáhlý objekt turistické chaty, nakonec se propadla i plechová střecha, která požářiště zakryla.

„Naše jednotky zasahovaly ze všech pěti stran, ze země i ze vzduchu za pomocí výškové techniky. Objekt prakticky vyhořel do základů,“ doplnil Žemlička. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu, na místě zasahovalo 16 jednotek.

Veřejnost uvažuje o sbírce

Příčinu požáru již na místě zjišťují vyšetřovatelé hasičů i kriminalistů. „Pracují se všemi možnými verzemi, od nedbalosti po úmysl nebo technickou závadu. Vyšetřovatelé jsou už na místě,“ doplnil Žemlička. 

Události: Rozsáhlý požár zcela zničil chatu Na Tesáku (zdroj: ČT24)

Vyhoření vyvolalo na sociální síti velké emoce, lidé vzpomínají především na  lokál s vlaječkami a nezaměnitelnou atmosférou, debatuje se také o veřejné sbírce, která by chatě Na Tesáku pomohla vstát z popela podobně jako nedávno chatě Libušín na Pustevnách.