Rez jde k zemi. České Budějovice přijdou o kolonádu ze sedmdesátých let

Reportáž: Z Budějovic zmizí promenáda (zdroj: ČT)

České Budějovice přijdou o kolonádu, kterou zde v sedmdesátých letech vytvořil architekt Ladislav Konopka. Historické místo na Pražské třídě, charakterizované modrými přístřešky, je v současnosti zchátralé a demolice podle radnice vyjde finančně výhodněji. Rekonstrukce by byla nákladnější a vedení Budějovic pro ni nakloněné není.  Rozhodnutí má ale dost kritiků. Negativní ohlasy se šíří od obyvatelů jihočeského města ale i mezi experty z řad architektů a historiků architektury.

Zrezivělé trámy, kapající voda, uhnívající střecha a nánosy holubího trusu. Takhle vypadá Konopkova promenáda dnes. Město se proto rozhodlo ji odstranit. „Konstrukce je bohužel ve vysokém stádiu koroze a hrozilo tak nebezpečí pro občany, kteří tudy prochází,“ komentuje jeden z důvodů demolice náměstek primátora Českých Budějovic Viktor Lavička (ANO). 

Podle kritiků nechali stavbu zchátrat úředníci a reprezentanti města, demolice se nelíbí například historičce Evě Erbanové. „Možná za dvacet let nám další generace vyčte: Jo, měli jste tu něco unikátního, mohli jste mít doklad z tý doby, ale nebude tu nic,“ tvrdí.  

Demolice téměř čtvrt kilometru dlouhé promenády je rozdělená do několika etap. Potrvá tak minimálně do začátku září. Novou podobu ulice navrhnou současní architekti. Už příští rok by se mělo místo podle nejlepšího návrhu upravit. Z přístřešků tu nezůstane nic.