Rektorem Ostravské univerzity akademický senát zvolil Petra Kopeckého

Novým rektorem Ostravské univerzity (OU) by se měl stát Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty. V prvním kole volby o tom v pondělí rozhodl Akademický senát OU. Kopecký získal 23 hlasů z celkového počtu 38 senátorů, ke zvolení bylo potřeba hlasů minimálně dvacet.

Nový rektor nahradí ve funkci Jana Latu, který stál v čele univerzity dvě po sobě jdoucí čtyřletá období, a znovu tak již kandidovat nemohl. Akademický senát následně vybraného kandidáta navrhne prezidentu republiky pro jmenování do funkce.

O rektorskou funkci se ucházeli čtyři zájemci. Kromě Kopeckého děkan Přírodovědecké fakulty Jan Hradecký, kterého podpořilo sedm senátorů, dále pak o pozici rektora usilovali dva prorektoři – pro studium a celoživotní vzdělávání Aleš Zářický a pro strategii a rozvoj Roman Hájek. Oba obdrželi shodně po čtyřech hlasech. Současnému rektorovi končí funkční období 28. února, nový rektor by se tak funkce měl ujmout od počátku března. Univerzitu povede do roku 2027.

Kopecký po volbě prohlásil, že ho zvolení hned v prvním kole překvapilo a vše bere jako velký závazek. „Dostal jsem velkou důvěru a doufám, že ji nezklamu,“ řekl. Následující období podle něj bude složité pro společnost i pro univerzity. „Myslím si, že důležité budou teď investice do lidí a nejen do infrastruktury, protože podfinancování vysokých škol je velký problém, který musíme řešit, samozřejmě v součinnosti s jinými univerzitami,“ má jasno nově zvolený rektor.

Z investičních staveb považuje za prioritu dokončení nových univerzitních budov v centru Ostravy. „Také plánuji některé inovace v oblasti výuky, konkrétně jde o kompetence, takže větší důraz na kompetence a dovednosti, větší posun od faktografické znalostní výuky ke kompetencím, což souvisí samozřejmě s profesním uplatněním studentů a s jejich uplatnitelností na trhu práce,“ doplnil Kopecký.

Dosluhující rektor Lata uvedl, že pro univerzitu by nebyl špatnou volbou žádný ze čtyř kandidátů, kteří se o funkci ucházeli. Podle něj Kopecký bude pokračovat v tom, o co se univerzita v posledních letech snaží, tedy být vědeckou mezinárodní univerzitou. „Chceme být dobrou univerzitou v českém i evropském kontextu,“ zdůraznil Lata. Podle něj bude nový rektor přebírat univerzitu ve složité době. „Ta jeho situace není vůbec dobrá, stejně jako není dobrá situace v celé naší společnosti. Válka na Ukrajině změnila všechno, všechny jistoty, v nichž jsme žili – počínaje ekonomickými a konče společenskými. Příští rok bude nejenom pro univerzity hodně těžký,“ míní Lata.

Rektora volili i jinde

Nového rektora si před časem vybrala také Slezská univerzita v Opavě. Současného rektora Pavla Tuleju by měl vystřídat prorektor pro strategii a komunikaci Tomáš Gongol, který byl jediným kandidátem a akademický senát ho zvolil hned v prvním kole. Pro volbu obdržel čtyři nominace.

VŠB – Technická univerzita Ostrava rektora volila už loni. Do čela univerzity se opět postavil Václav Snášel, který uspěl v prvním kole volby. Jeho funkční období trvá do roku 2025.

Na Ostravské univerzitě studuje každým rokem okolo 10 tisíc studentů. Součástí univerzity je šest fakult: Fakulta sociálních studií, Fakulta umění, Filozofická fakulta, Lékařská fakulta, Pedagogická fakulta a Přírodovědecká fakulta. Univerzita byla založena 28. září 1991, tehdy se třemi fakultami. V roce 2008 přibyla Fakulta sociálních studií a Fakulta umění, Lékařská fakulta byla založena v roce 2010.