Nový rektor Mendelovy univerzity Vojtěch Adam rezignoval

Nový rektor Mendelovy univerzity v Brně Vojtěch Adam, který měl funkci zastávat od února, s okamžitou platností rezignoval. Uvedl to v prohlášení, které zaslal akademické obci univerzity. Kvůli sporným publikacím jej k rezignaci vyzvala dosavadní rektorka Danuše Nerudová i některé vědecké autority. Akademický senát tak bude muset volbu rektora zopakovat, senátoři určili členy volební komise, která připraví další kroky.

Proces výběru nového rektora podle předsedy volebního senátu Jiřího Skládanky potrvá odhadem dva měsíce. Kdo bude školu formálně řídit v mezičase, není jasné. Nerudová k poslednímu lednu končí. Uvedla, že otázku vedení univerzity řeší s ministerstvem školství.

Akademická obec Adama zvolila už loni v říjnu. Nový rektor zpočátku rezignaci odmítal, protože pochybení podle něj nebyla natolik závažná. V pondělním prohlášení ale uvedl, že se do funkce rozhodl nenastoupit.  

„Mendelova univerzita v Brně má větší váhu než akademická kariéra jednotlivce. Pevně věřím, že využiji pomyslně řečeno druhé šance a budu pokračovat v oblasti vědy, ve které jsem – neskromně říkám – přinesl řadu užitečného,“ uvádí Vojtěch Adam v prohlášení.   

Končící rektorka rozhodnutí ocenila

Končící rektorka Danuše Nerudová ocenila, že se Adam nakonec rozhodl pro rezignaci. Upřednostnil tak podle ní univerzitu před osobním prospěchem. „Nesmírně si jeho rozhodnutí vážím, protože vím, jak těžké pro něj bylo. Děkuji mu za něj svým jménem i jménem Mendelovy univerzity a obracím se k celé akademické obci s prosbou, aby profesoru Vojtěchovi Adamovi dala možnost očistit své jméno, protože tu šanci si zaslouží,“ uvedla Nerudová. 

Pokud by Adam nerezignoval, hrozila podle ní škole izolace, přišla by o zástupce v pracovních skupinách České konference rektorů i grantových agenturách.

Na kontě má Vojtěch Adam stovky samostatných i týmových publikací. Během vědecké práce na Ústavu chemie a biochemie získal několik ocenění. Například v roce 2008 získal Cenu Ligy proti rakovině Praha za publikace v klinické onkologii.

Již krátce po zvolení Adama loni v říjnu se v médiích objevily informace, že nastávající rektor čelí podezření ze záměrných úprav obrazových dat v publikovaných článcích. Deník N loni v říjnu informoval o tom, že od Nerudové dostal tři týdny na vysvětlení situace a doložení podkladů, že on nebo jeho kolegové nepodváděli. 

Adam se bránil, že šlo maximálně o technická pochybení či nedopatření, která nic nemění na podstatě publikovaných výzkumů. Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí, například na webu PubPeer.

V listopadu rektorka Nerudová obdržela od Adama vysvětlení k případu údajných nejasností v obrazových datech u vědeckých publikací. Uvedla, že zprávu předá etické komisi, její závěry pak dostane akademický senát. Adam úmyslné zkreslování vyloučil, ČTK sdělil, že údajná „procesní pochybení“ s kolegy postupně opravují.

Akademická pochybení

Zprávu komise vzal v pondělí 24. ledna na vědomí akademický senát univerzity a vyzval k nápravě. Expertní komise zjistila pochybení v několika odborných článcích týmu vedeného Adamem. Komise v závěrečné zprávě doporučila jejich stažení z časopisů.

„Mým cílem bylo od začátku hledat a opravovat pochybení, i když by jednoduchou a vlastně i legitimní cestou bylo ukázat na členy mého týmu, kteří dané segmenty práce měli na starosti. Přesto jsem to neudělal a ani neudělám. Věřím v tým, a proto za pochybení přijímám svůj díl odpovědnosti,“ zmínil Adam v pondělním prohlášení. 

Anglickojazyčná zpráva komise uvádí, že zjištěné problémy sahaly od „hrubé nedbalosti při kontrole kvality“ až po „jasné známky manipulace s daty“. Rezignaci Adamovi doporučila jak končící rektorka univerzity Nerudová, tak Česká konference rektorů, která se distancovala od jakéhokoli porušování etických zásad na půdě vysokých škol. 

Vojtěch Adam v prohlášení poukázal také na to, že minulý týden onemocněl covidem-19 s vážným průběhem, neměl tedy prý prostor se aktivně bránit v médiích a pociťoval bezmoc z událostí, které nemohl ovlivnit. Nastávající rektor nebyl kvůli nemoci 26. ledna přítomný na ceremoniálu, na kterém prezident Miloš Zeman předal jmenovací listiny novým rektorům. Prezident uvedl, že Hrad mu pošle listinu poštou.

  • Vojtěch Adam, Mendelova univerzita v Brně 
  • Miroslav Brzezina, Technická univerzita Liberec
  • Libor Čapek, Univerzita Pardubice
  • Petr Dvořák, Vysoká škola ekonomická v Praze
  • Ladislav Janíček, Vysoké učení technické v Brně
  • Milena Králíčková, Univerzita Karlova v Praze
  • Alois Nečas, Veterinární univerzita Brno
  • Petr Michálek, Janáčkova akademie múzických umění v Brně
  • Vojtěch Petráček, České vysoké učení technické v Praze
  • Petr Sklenička, Česká zemědělská univerzita v Praze
  • Maria Topolčanská, Akademie výtvarných umění v Praze