Reagoval jsem, jak nejlépe jsem mohl, hájí se řidič, který s autobusem přejel přes blikající přejezd

Události: Riskantní jízda, nebo zabránění nehodě? (zdroj: ČT24)

Byla to riskantní jízda a nezodpovědnost, nebo manévr, který zabránil nehodě? Pod podmínkou anonymity vůbec poprvé promluvil řidič linkového autobusu, který koncem minulého týdne projel u Moravské Třebové přes železniční přejezd ve chvíli, kdy se blížil nákladní vlak. Vezl jedenadvacet lidí včetně školáků.

Linkový autobus jedoucí ze Starého Města do Moravské Třebové prudce brzdí před železničním přejezdem, náhle vybočuje doleva a pokračuje v jízdě i přesto, že na výstražné signalizaci blikají červená světla.

Celá situace je zachycena na videu, které vzbudilo velký ohlas na sociálních sítích. Řidič autobusu tvrdí, že se snažil zabránit srážce s autem, které jelo před ním. „Najednou prudce zpomalil a začala blikat, vteřinu před přejezdem, výstražná signalizace. Já jsem to vyřešil takhle. Prostě jsem prudce odbočil, abych se vyhnul střetu,“ vysvětluje svůj manévr.

Podle policistů se jednalo o přestupek, který bude řešit městský úřad v Moravské Třebové. „Řidič může dostat pokutu ve výši až deset tisíc korun, zákaz řízení na šest až dvanáct měsíců a sedm trestných bodů,“ shrnuje mluvčí pardubické krajské policie Dita Holečková.

Řidič autobusu se dopustil celkem pěti přestupků. Podle dopravce neměl za více než dvacetiletou praxi ani jednu nehodu, a dokonce ani pokutu, s autobusem dál jezdí. Zaměstnavatel počká až na rozhodnutí úředníků. „S řidičem jsme se okamžitě sešli, situaci jsme si nějak vyjasnili a samozřejmě se to bude týkat i jeho hodnocení,“ popisuje předsedkyně představenstva ICOM Transport Kateřina Kratochvílová.

„Reagoval jsem rychle. Nejlépe, jak jsem v té situaci mohl,“ hájí se řidič.