Na přejezdy budou dohlížet kamery. Mají snížit počty střetů s vlakem

Nové kamery budou dohlížet na železniční přejezdy (zdroj: ČT24)

Jsou místa, kde jde často o život. Důvodem je zbytečný risk ze strany řidičů, kteří na přejezdech porušují pravidla. Správci železnic teď na vybraných místech v Moravskoslezském kraji instalují nové bezpečnostní kamery. Jeden takový systém vyjde přibližně na dva miliony.

Jistebník, Vendryně a Polanka. To jsou místa v Moravskoslezském kraji, kde v těchto dnech Správa železnic (SŽDC) instaluje bezpečnostní kamery. „Jsou to přejezdy, kde je hustá železniční doprava a kde nám řidiči nedodržují pravidla železničního provozu a často je porušují,“ vysvětlila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Jen loni evidovala drážní inspekce přes čtyři a půl tisíce mimořádných událostí. Nejvíc za posledních deset let. Nové kamery mají působit hlavně preventivně. V případě nehody pak můžou pomoct odhalit viníka. 

„Záznam je podle zákona uchováván 168 hodin a je poskytován policii na jejich požádání z našeho centrálního dispečerského pracoviště v Přerově,“ uvedl Libor Tkáč, náměstek ředitele pro techniku, SŽDC Ostrava.

Přestupky na přejezdech řeší policisté i několikrát týdně. Na přejezdu ve Studénce, v Olomouci a Pardubicích teď správci železnic testují laserový detektor překážek. Ten vysílá informaci o problému přímo strojvedoucímu.