Probíhá rozsáhlé čištění Máchova jezera

Doksy - Už čtvrtý den vyplouvá na Máchovo jezero speciálně upravený parník, který do vody vypouští hlinité soli. Ty by měly zamezit výskytu sinic. Celkem šestidenní chemická očista přijde na více než 3 miliony korun a do jezera se během ní vypustí 250 tun solí.

Posádka parníku, který jezero čistí, vyplouvá až třikrát denně. Kapitán lodi Václav Rolenc ale zdůrazňuje, že i přesto přesně ví, kde už chemikálie vypouštěli. Použité látky se naváží na fosfáty, kterými se sinice živí a společně klesnou ke dnu. Sinice tak podle hlavního technika společnosti Regio Máchovo jezero, která očistu provádí, vyhladoví. Vypouštěné soli jsou přitom pro ostatní organismy neškodné. Starosta Doksů Zdeněk Krenický uvedl, že se díky této očistě nastartuje v jezeře samočisticí schopnost. Začnou zde totiž růst rostliny, které sami spotřebovávají fosfor.

Chemická očista Máchova jezera probíhala také ve dvou předchozích letech. Na čistotě vody jsou totiž závislí místní podnikatelé, poslední roky pro ně nebyly příznivé. V loni už ale Máchovo jezero znovu navštívilo okolo 30 tisíc turistů. Investice do čištění se tedy vyplácí.

Podle odborníků má přijít po třetí aplikaci solí na řadu odbahnění. Na to ale nejsou peníze. Chybí přibližně 300 milionů korun. Je to však jediný způsob, jak by mohla být voda konečně trvale čistá. Na dně totiž podle Kremnického leží zásoby fosfátů z dob, kdy se jezero hnojilo kvůli rybnikaření.