Přísně chráněnou a zapovězenou částí Šumavy tajně běželi závodníci. Strážci chtějí uzavřít další cesty

Události v regionech: Správa šumavského národního parku zvýšila dohled nad klidovým územím v Luzenském údolí (zdroj: ČT24)

Na Šumavě se podle vedení správy národního parku uskutečnil tajný závod, jeho účastníci dusali Luzenským údolím, kam by člověk vůbec neměl vstoupit. Správa následně zvýšila v klidovém území poblíž Modravy dohled. Chystá se i rozšířit zákaz vstupu.

Luzenské údolí je místo, kam chodí strážci šumavského národního parku téměř najisto. Dodržování zákazu vstupu do klidových území u Modravy hlídají každý den nejméně dva a vědí, že právě zapovězená trasa údolím láká lidi nejvíce. Naposledy tam přistihli skupinu turistů ve středu v podvečer.

Kromě jednotlivců nebo menších skupinek se do údolí několikrát vydaly i větší davy. V roce 2015 v něm spolek Otevřená Šumava uspořádal hromadný nelegální pochod a letos se zase uskutečnil tajný běžecký závod.

„Na jedné sportovní mobilní aplikaci někdo vypsal výzvu proběhnutí části Luzenského údolí. Té výzvy se účastnily desítky lidí,“ přiblížil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Vysoké pokuty a zákazy

Důsledky měla poslední hromadná akce v klidovém území dva. Za prvé strážci přitvrdili na pokutách – a ty nejsou nízké. „Přikláníme se dnes k horní hranici. Strážce může na místě udělit pokutu až deset tisíc korun,“ přiblížil vedoucí Informační a strážní služby – západ Ivo Trzaskalik.

A za druhé se vedení národního parku chystá odpovědět na nedodržování stávajících zákazů vstupu tím, že přidá další. Konkrétně chce propojit stávající klidová území od Mokrůvek až po Ždánidla, což bude znamenat uzavření dosud průchozí oblasti mezi nimi.

Na druhé straně vedení parku nevzdává ani snahy o zpřístupnění některých chráněných území. Za určitých pravidel to slíbilo podpořit i ministerstvo životního prostředí. Podle ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) bude hlavní podmínkou jen sezonní provoz kvůli ochraně tetřeva.