Primátorem Kladna se stal opět Milan Volf

Primátorem Kladna je opět Milan Volf z vítězného hnutí Volba pro Kladno, které bude spolupracovat s ANO. Koalice má převahu 19 hlasů ze 33 a stejný počet zastupitelů hlasoval pro zvolení Volfa primátorem. Městská rada má nově jedenáct členů namísto dřívějších devíti. Podle koaliční dohody je sedm radních z Volby pro Kladno a čtyři z ANO.

Počet uvolněných radních, kteří budou funkci vykonávat na plný úvazek s odpovídající odměnou, je podle úterního hlasování zastupitelů sedm. Volba pro Kladno má primátora, jednoho náměstka a pět členů rady, ANO dva náměstky a dva členy rady.

Uvolněnými náměstky se stali Přemysl Mužík (Volba pro Kladno) a lídr kladenského ANO František Bureš, který je zároveň ředitelem Sportovních areálů města Kladna, neuvolněným náměstkem bude Robert Bezděk (ANO). V radě města dále usednou Danuše Draškovičová (ANO), David Homer (za VPK), Tomáš Kadlec (ANO), Jiří Klesnil (za VPK), Marcela Malcová (za VPK), Ondřej Rys (za VPK) a Petr Ullrych (za VPK).

Volf vedl Kladno poprvé v roce 1998, tehdy jako starosta, protože Kladno je statutárním městem až od roku 2000. V čele města je s přestávkami přibližně 12 let. Nyní byl zvolen popáté. Před dvěma roky nahradil uprostřed volebního období po rozpadu koalice tehdejšího primátora Dana Jiránka (ODS).

Před volbami radnici vedla koalice Volby pro Kladno, KSČM a dvou bývalých členů ANO. Volba pro Kladno (VPK) má po letošních volbách v zastupitelstvu 14 mandátů. Druhá skončila ODS se šesti mandáty. Třetí ANO má pět zastupitelů, stejný počet získala i koalice Opravíme Kladno (Piráti a STAN). Tři křesla obsadila SPD.