Primátor Frýdku-Místku se zodpovídá ze zahlazení pokuty známého

Frýdek-Místek - Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký z ČSSD se spolu s dalšími osmi obžalovanými zodpovídá před soudem ze zahlazování pokut za dopravní přestupky známých. Podle žalobce jde o příklad klientelismu. Policisté přišli na údajně nestandardní řešení přestupků v letech 2011 a 2012 při odposlouchávání ředitele strážníků Milana Sněhoty, a to v souvislosti s prověřováním podezřelých veřejných zakázek.

Podle státního zástupce se Michal Pobucký podílel na zahlazení dopravního přestupku majitele autosalonu. Podnikatel měl dostat pokutu za špatné parkování. Podle žalobce se však jeho případ dostal díky zásahu ředitele městské policie Milana Sněhoty do kolonky „vyřešené domluvou“, aniž proběhlo, na rozdíl od ostatních přestupců, jakékoliv řízení. Podobných případů žaloba zdokumentovala osm.

Podle obžaloby Sněhota telefonicky informoval o způsobu vyřízení přestupku majitele autosalonu Pobuckého, který byl tehdy náměstkem primátora a měl na starosti i městskou policii. Údajně to potvrzují záznamy z policejních odposlechů. „Obžalovaný však proti tomuto nezákonnému jednání nic neudělal,“ uvedl státní zástupce Ladislav Hradil, který Pobuckého viní z pomoci ke zneužití pravomoci úřední osoby.

Pobucký jakoukoliv vinu odmítá. „Nic takového se nestalo. Je pro mne trpkým překvapením, jak málo stačí k tomu, aby státní zástupce zahájil trestní stíhání a podal obžalobu. Stačí, že chce, důkazy nepotřebuje,“ prohlásil primátor. Hradil je přesvědčený, že důkazy má. „Obžaloba má několik důkazů, které tvoří ucelený řetězec a prokazují vinu obžalovaného,“ uvedl státní zástupce.

Jeden ze skupiny obžalovaných se hned na začátku soudního líčení přiznal. Šlo o jednoho z řidičů, který se měl podle obžaloby vyhnout placení pokuty. Případ bude pokračovat u soudu ve Frýdku-Místku i v dalších dnech.

Ředitel frýdecko-místeckých strážníků Milan Sněhota, který stále zůstává ve funkci, se spolu s dalšími obžalovanými z vedení města zodpovídá také z manipulace s veřejnými zakázkami za celkem dvanáct milionů korun. Podle obžaloby byly ušité na míru konkrétním firmám. Mělo jít například o zakázku na nákup nového pultu centrální ochrany městské policie ve Frýdku-Místku. Také Michala Pobuckého čeká další soud. Společně s dalšími členy minulého vedení města se bude zodpovídat z údajně předraženého čištění příkopů ve městě.