Příčinou výbuchu domu v Suchohrdlech byl unikající plyn, někdo manipuloval s připojením spotřebičů

Příčinou středečního výbuchu v domě v Suchohrdlech na Znojemsku byl podle kriminalistů a vyjádření přizvaných odborníků unikající plyn. Kriminalisté nyní zjišťují okolnosti exploze. Ta zničila dům ve středu večer. V domě zemřel mladý muž, kterého museli hasiči vyprostit z trosek. Nikoho jiného v domě nenašli.

Mluvčí policie Bohumil Malášek uvedl, že v domě někdo manipuloval s připojením k instalovaným spotřebičům. „Nyní kriminalisté zjišťují okolnosti výbuchu. Zda se jednalo o neodborné zacházení, či jiný důvod. Pomoci by jim měly posudky odborníků,“ řekl mluvčí.

Podle některých médií místní lidé hovoří o sebevraždě. Znojemští policisté událost podle mluvčího také nadále prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti a usmrcení z nedbalosti.

Hasiči: Nejdřív nastal výbuch, pak požár

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška řekl, že v domě nejdřív nastal výbuch, až poté začalo hořet. Výši škody vyšetřovatelé nadále zjišťují.

Výbuch zničil rodinný dům v ulici Pod Skalou, hasiči měli událost nahlášenou po 19:30. „Po příjezdu jednotek bylo zřejmé, že výbuch zcela zničil přízemní rodinný dům. Hasiči jedním vodním proudem likvidovali požár menšího rozsahu. Ze sutin vyprostili jednoho mrtvého muže,“ popsal už dříve Mikoška. Žádné další lidi v sutinách hasiči nenašli. Policisté poté uvedli, že zemřelým je pětadvacetiletý muž.

V loňském roce v Česku explodovaly rodinné domy v Loučce na Vsetínsku a v Olšanech u Prostějova. V Loučce byli v dubnu v sutinách nalezeni čtyři mrtví lidé, žena a tři děti. Při explozi utrpěl těžké zranění jednatřicetiletý muž, který byl později obviněn z vraždy.

V Olšanech v červenci při výbuchu zemřel jeden člověk, řadový patrový dům detonace zbořila, zasáhla i další dva domy v sousedství. Kriminalisté letos případ výbuchu odložili. Majitel, který při výbuchu zemřel, jej podle výsledku vyšetřování způsobil úmyslně.