Při pádu do kolejiště může metro zastavit tlačítko. Málokdo to ví

Události v regionech: Pády v metru (zdroj: ČT24)

Při pádu člověka do kolejí v pražském metru pomůže nouzové tlačítko, které okamžitě zastaví soupravu. Lidé o něm ale často nevědí, což vede k tragickým situacím. Jedna z posledních nehod se stala minulý týden. Vlak usmrtil nevidomého muže. Nouzová tlačítka jsou v každé stanici.

Ve stanici metra Křižíkova spadl minulý týden do kolejiště osmašedesátiletý nevidomý muž. Cestující na nástupišti se snažili přivolat pomoc, volali na tísňovou linku, mávali do kamer.

„Nevidomá osoba ve spojovací chodbě mezi nástupišti ztratila orientaci, špatně si hůlkou načetla bezpečnostní pás, který je upravený k těmto účelům, a krokem mimo hranu nástupiště spadla do kolejiště,“ popsal vedoucí jednotky Provoz Metro Josef Jeníček.

Tragédie se nejspíš nemusela stát

Na záchranu bylo zhruba dvě a půl minuty, vlak v té době totiž vyjížděl ze sousední stanice. Lidé ale nedokázali ležícího muže z kolejiště dostat. Přijíždějící souprava mu způsobila vážná poranění, na místě jim podlehl. „V případě, že by ti cestující zmáčkli neprodleně nouzové tlačítko, tak by k tomu neštěstí nedošlo,“ řekl vedoucí odboru technologie provozu metra Eduard Votava.

Tlačítko u přijíždějící soupravy aktivuje nulovou rychlost a zastaví ho. Ve stanicích jsou u každé koleje poblíž nástupišť už od zprovoznění metra. Jsou většinou na začátku a na konci nástupiště na stěnách, případně na sloupech. Je na nich ochranné sklíčko, které zatlačením praskne. „Velmi málo lidí o téhle možnosti ví, že můžou zmačknout tlačítko. A proto bychom velmi rádi veřejnosti tyto informace předali,“ řekla mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR hlavního města Prahy Eva Kropáčová.

Pády do kolejiště jsou častější

Počet neoprávněných vstupů, pádů do kolejiště a střetů lidí s vlaky metra za letošních sedm měsíců stoupl. Meziročně o dvě desítky. V posledních dvou letech se nejčastěji podobné události stávají na lince B.

Podobný případ se stal i tento čtvrtek. Cizinec ve stanici Jiřího z Poděbrad spadl do kolejiště, ale naštěstí se zvedl a ostatní cestující mu pomohli dostat se zpět na nástupiště. Byl pod vlivem alkoholu, policisté mu naměřili čtyři promile.

Obdobný případ s tímto mužem řešili policisté přibližně před dvěma lety, kdy také spadl do kolejiště metra opilý. „Nicméně ani v tomto případě cestující tlačítko nezmáčkli a soupravu nezastavili, což je v případu pádu osoby vždy první, co je třeba udělat," dodala Kropáčová.