Při nočním požáru v Brně zemřelo osm lidí. Do zchátralého objektu vnikli neoprávněně

Události: Vyšetřování požáru v Brně (zdroj: ČT24)

Osm lidí zahynulo při nočním požáru stavebních buněk v Plotní ulici v Brně. Podle policie šlo pravděpodobně o dvě ženy a šest mužů. Do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Požár vypukl po druhé hodině ráno, hasiči jej zlikvidovali před sedmou ranní. Vyšetřovatelé už nutné úkony na místě dokončili a místo je přístupné. Jde o čtvrtý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990.

„Podle předběžných výsledků ohledání lidé do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně. Po vzniku požáru už ze silně zakouřeného prostoru nenašli cestu ven,“ řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Už dříve upřesnil, že šlo o soustavu dvanácti obytných stavebních buněk. Totožnost mrtvých policie zjišťuje.

Pozemek, na kterém k tragédii došlo, patří Českým drahám, stavební buňky, ve kterých začalo hořet, ale jejich nebyly. „O určení vlastnictví se státní podnik soudil, soud ale určil, že je majitel neznámý,“ uvedla mluvčí drah Vanda Rajnochová. Na odstranění se podle ní mělo začít pracovat v nejbližších dnech. „Vzhledem k tomu, že majitel byl určen jako neznámý, rozhodly ČD o úklidu pozemku na své náklady,“ dodala Rajnochová.

Ve středu podle ní místo převzala odborná firma, která měla uklidit pozemky a buňky odstranit. „Při fyzické prohlídce a předání staveniště odborné firmě byly buňky zabezpečeny proti vniknutí a nebyly zde žádné osoby. Vlastní práce měly proběhnout v nejbližších dnech,“ podotkla mluvčí.

To potvrdila i mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová: „S majitelem pozemku jsme o odstranění buněk komunikovali, v dohledné době měly být odstraněny.“

Místo tragického požáru je blízko náspu železniční trati v prostoru budoucího Jižního centra, které má vzniknout v okolí nového brněnského nádraží. Zanedbané prostranství, které dlouhá léta čekalo nejprve na rozhodnutí o přesunu nádraží a nyní na začátek prací, bylo častým útočištěm lidí bez domova. Strážníci vyráželi v této lokalitě na pravidelné kontroly, pozemek se stavebními buňkami ale nebyl přístupný.

Poznatky o podobných lokalitách, kde se lidé bez domova zdržují nebo tam přespávají, strážníci předávají sociálním kurátorům, které často také doprovázejí. „Do této oblasti se chodilo velmi často, i když ne konkrétně na tento pozemek,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška: Při našem příjezdu byla soustava buněk v plamenech (zdroj: ČT24)

Hasiči na místo dorazili šest minut po ohlášení požáru

Požár měli hasiči ohlášený krátce před 2:30. První jednotka byla na místě během šesti minut. „Po příjezdu na místo už byl objekt v plamenech v podstatě kompletně, takže jsme k likvidaci nasadili čtyři vodní proudy. V požářišti jsme postupně našli osm těl. Kromě souboru unimobuněk byly poškozeny i čtyři zaparkované vozy kolem objektu,“ řekl na místě mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasební práce skončily podle něj kolem sedmé hodiny ráno, plynule na ně navázalo vyšetřování příčin tragédie.  

„V jihomoravském kontextu je to asi nejtragičtější požár. Před třemi lety jsme tu měli požár jen o pár desítek metrů dál, kdy uhořeli čtyři lidé bez domova v železničním vagonu. Požár s osmi oběťmi je v našem kraji mimořádný,“ řekl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. 

Na místě zasahovali také záchranáři. „Vyslali jsme tři prostředky včetně inspektora provozu, na místě ale nebyl nikdo, komu bychom mohli pomoci,“ sdělila mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Příčiny požáru budou známy v řádu týdnů

K čemu stavební buňky na místě sloužily, není jasné. Z fotografií na mapových portálech vyplývá, že šlo o nepoužívané stavební buňky, které stály na místě dlouho. Byly obrostlé zelení a částečně i zakryté plachtou.

Škoda na objektu po tragickém požáru podle hasičů nevznikla, protože je určený k demolici. Vyčíslovat se bude jen škoda na vozech zaparkovaných poblíž. „V tuto chvíli probíhá dokumentace na místě, šetření ve spolupráci s Policií České republiky. Odhaduji, že v řádech týdnů, ne dnů, bychom mohli mít nějaké verze nebo příčinu vzniku požáru,“ uvedl Mikoška.

Rozhovor s mluvčím jihomoravských policistů Pavlem Švábem (zdroj: ČT24)

„Na místě se pohybují psi, kteří jsou specializovaní na vyhledávání. I pes má své limity, pokud to místo, které prohledává, je nepříznivé, vydrží tam krátkou dobu. Psi se proto střídají. Procházejí celým objektem a prohledávají i okolí. Probíhá vyslýchání svědků, shánění kamerových záznamů,“ řekl během dne mluvčí Jihomoravských policistů Pavel Šváb. Žádné stopy po látkách, které by urychlily požár, ale podle mluvčího psovodi nenašli. „Dosud ani nic dalšího nenasvědčuje cizímu zavinění,“ doplnil Šváb.

Protože byl objekt určený k demolici, nevznikla na něm žádná škoda. Ta se tedy týká jen tří osobních aut a jedné dodávky, které parkovali v blízkosti.

„Je mi velmi líto všech, kteří dnes v noci zahynuli při tragickém požáru v Brně. Upřímnou soustrast všem příbuzným a blízkým,“ uvedl k tragédii na Twitteru premiér Petr Fiala (ODS). „Příčiny toho, co se stalo, se vyšetřují, v každém případě je to obrovská lidská tragédie, která nemůže nikoho nechat lhostejným. A velký dík patří hasičům, kteří statečně bojovali s plameny,“ uvedla rovněž na Twitteru primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).  

Nejtragičtějším požárem na území České republiky byl oheň, který založil žhář v panelovém domě v Bohumíně v srpnu 2020. Z patnácti lidí přítomných na rodinné oslavě přežili jen čtyři, přímo v bytě zemřelo šest obětí, pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Do té doby byl nejtragičtější událostí tohoto druhu požár drážní budovy u pražského nádraží Florenc, při němž v říjnu 2010 zemřelo devět bezdomovců.

Mezi nejhorší požáry v historii českých zemí se pak řadí požár z listopadu 1984, při němž v Ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách zahynulo šestadvacet dívek.