Pražské planetárium na rok znepřístupní kopuli kvůli výměně projekčního systému

Rok bude přinejmenším částečně uzavřené pražské planetárium. Bude to nezbytné kvůli výměně projekčního systému kopule. Poslední představení bude možné navštívit koncem dubna. Při rekonstrukci by mohla zůstat přístupná výstava a obchod se suvenýry i zázemí pro workshopy pro školy. Záležet ale bude na tom, zda to práce dovolí.

PR manažerka Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Dominika Šimoňaková uvedla, že organizace ještě nestanovila přesný termín, kdy se planetárium uzavře, bude to ale ke konci dubna. „Do podzimu se bude stávající promítací systém demontovat a poté instalovat nový – LCD obrazovka po celé kupoli, což je celosvětový unikát. Rádi bychom otevřeli na jaře roku 2024, ale bude záležet na průběhu prací,“ upřesnila.

Výměna promítacího zařízení podle dřívějších informací vyjde na 250 milionů korun. Výhodou nového projekčního systému bude podle zástupců pražského magistrátu vysoká životnost 25 let, vysoký kontrast a nižší náklady na údržbu. Instalací technologie využívající LCD diody se stane pražské planetárium největším na světě, které ji bude využívat. Současný projekční systém byl v planetáriu nainstalován v roce 2009 a je již podle zástupců města a planetária na konci životnosti.

Pražské planetárium stojí v parku Stromovka v Bubenči. Bylo otevřeno v roce 1960 a patří mezi padesátku největších v Evropě. Nabízí programy pro veřejnost a školy a pro zájemce o astronomii i řadu zájmových kurzů a kroužků. Pod Hvězdárnu a planetárium hlavního města Prahy spadá i Štefánikova hvězdárna na Petříně a hvězdárna v Ďáblicích.