Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz vlaků

Události: Porucha trakčního vedení v Kralupech nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Porucha trakčního vedení komplikuje u Prahy provoz více než stovky vlaků včetně mezinárodních spojů. Několik osobních vlaků na trati Praha – Kralupy nad Vltavou vůbec nevyjelo. Porucha nastala ve čtvrtek pozdě večer v úseku Libčice nad Vltavou – Roztoky u Prahy. V noci na pátek byl sice obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale stále nabírají zpoždění. Na svém webu o tom informovaly České dráhy (ČD) a Pražská integrovaná doprava (PID). Oprava bude pravděpodobně trvat až do soboty.

„Zprovoznění, pokud vše půjde dobře, očekáváme v nočních hodinách, případně ráno. Samozřejmě je to nějaký předpoklad. Doporučujeme cestujícím sledovat stránky naše i dopravců,“ uvedla po 19. hodině mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Podle ní na místě pracují elektrikáři. 

„Ten jednokolejný úsek je ale relativně dlouhý a vlaky se musí vystřídat, takže k nějakému zdržení tam bude docházet po celou dobu toho omezení,“ přiblížil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Porucha se stala ve čtvrtek pozdě večer v úseku Libčice nad Vltavou – Roztoky u Prahy.

Vlaky dálkové dopravy nyní kvůli poruše nabírají zpoždění až dvacet minut. Týká se to více než stovky spojů. Kompletní přehled spojů, kterých se omezení dotkne, uvádějí ČD i PID na svých webech. 

Správa železnic kromě opravy řeší i důvod, proč vlak trolej strhnul. „Strojvedoucí nerespektoval návěst pro stažení sběrače. Následně tedy došlo ke stržení trakčního vedení, ke zkratu a následně i k požáru,“ popsala Eberl Friebová.

Proud poškodil celkem šest trakčních podpěr a také kolejnice a pražce v úseku dlouhém asi 250 metrů. Škody tak podle Správy železnic půjdou minimálně do sta tisíců.