Porodnice „Obilňák“ slaví 130 let a blíží se její konec. Rýsuje se nová, jinde, za dvě miliardy

Fakultní nemocnice Brno chce mít příští rok hotový projekt na novou gynekologicko-porodnickou kliniku v Bohunicích a plánuje v závěru roku zahájit její stavbu. Porodnice skoro za dvě miliardy korun má sjednotit dvě brněnská pracoviště, která jsou od sebe vzdálená sedm kilometrů. Roční úspora na provozu by mohla být až sto milionů korun.

Porodnice v Bohunicích a na Obilním trhu (kterému Brňané přezdívají Obilňák) spadají pod FN Brno, jedna budova je ale na okraji města, druhá v centru. O jednom areálu gynekologicko-porodnického pracoviště se v Brně mluví už řadu let, nebyly na to ale peníze.

„Byli jsme požádáni o aktualizaci investičního záměru, abychom předělali předpokládané termíny dokončení. Z toho usuzuji, že projekt má šanci být do konce letošního roku zaregistrován,“ řekl ředitel FN Brno Roman Kraus.

Projekt zaplatí porodnice sama

Podle Romana Krause by na začátku příštího roku mohlo být výběrové řízení na projekt, práce na něm by trvaly asi osm měsíců. Pokud všechno půjde dobře, mohlo by se koncem příštího roku začít stavět.

Asi třetinu investice by měla zaplatit nemocnice, zbytek stát. Kraus uvedl, že by tak nemocnice čerpala peníze od státu až z rozpočtu na rok 2020. „Nevím, jak vypadá státní rozpočet na příští rok, ale nemyslím si, že by tam peníze byly. My je na příští rok ani nepotřebujeme, protože projekt bude hrazen z vlastních zdrojů,“ vysvětlil. Stavba by měla trvat zhruba dva roky. Starou budovu by stát potom nejspíš prodal.

Vizualizace nové porodnice v Brně – Bohunicích
Zdroj: FN Brno

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová řekla, že z celkových nákladů 1,95 miliardy korun by dotace ze státního rozpočtu měla činit 1,365 miliardy a nemocnice by se měla podílet částkou 585 milionů. „Předpokládaný termín dokončení jsou roky 2021 až 2022,“ upřesnila Štěpanyová.

Porodnice byla v době vzniku nejmodernější v Evropě

Porodnice na Obilním trhu letos slaví 130 let. Stavba Zemské porodnice byla dokončena 8. listopadu 1888. V době vzniku patřila k nejmodernějším pracovištím v Evropě a po celé další více než století a čtvrt si udržela špičkovou úroveň. V roce 1982 se tam například narodilo první dítě ze zkumavky v Československu.

Porodnice na Obilním trhu na počátku minulého století
Zdroj: FN Brno

Na „Obilňáku“ se narodily stovky tisíc dětí. Nejvytíženější byla porodnice na konci 40. let a v 50. letech minulého století, kdy tam rodilo kolem 5000 žen ročně. V posledních letech jich je kolem tří tisíc.

Areál má 165 gynekologických a porodnických lůžek, v Bohunicích jich je dalších 50. Ročně se v obou ústavech narodí celkem 6000 dětí. Porodnice jako celek je tak největší v České republice. Moderní stavba by měla přinést pokrok z organizačního i ekonomického hlediska.