Policie prověřuje video, na kterém tři ženy převádějí skupinu dětí přes železniční přejezd

Policisté se zabývají videem, na kterém tři ženy převádějí skupinu dětí přes koleje (zdroj: ČT24)

Policie prověřuje záběry zveřejněné v pořadu internetové televize MALL.TV Extrémní starosta. Video zachycuje trojici žen, která po projetí vlaku převádí skupinu třinácti dětí přes železniční přejezd v pražských Řeporyjích. Do kolejiště přitom vstupují v momentě, kdy jsou spuštěné závory a svítí výstražná světla.

Na středeční incident upozornil starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Kamera, která nebezpečné přecházení zachytila, je umístěná přímo na budově obecního úřadu. 

Video ukazuje, jak ženy s dětmi vstupují do kolejiště v momentě, kdy veškerá signalizace dává jasně najevo, že tak činit nesmí. Starosta současně vyloučil, že by se jednalo o učitelky z tamní školy nebo školky.

„To bylo první, co jsem zjišťoval. Kdyby to byly naše děti, tak se ten záběr samozřejmě nikdy nikam nedostal. To bych teď místo rozhovoru rozdával výpovědi ve škole,“ uvedl Novotný. 

Záležitostí se zabývá policie

Událost už prověřují pražští policisté pro podezření z obecného ohrožení. „Kriminalisté samozřejmě zjišťují totožnost dospělých osob na videu a také odkud skupina byla,“ uvedl jejich mluvčí Jan Rybanský s tím, že mimo jiné spolupracují i s pracovníky Správy železnic.

V případě odsouzení za obecné ohrožení hrozí ženám, které děti přes koleje převáděly, až dva roky vězení nebo zákaz činnosti.

Video pořízené v rámci pořadu Extrémní starosta na internetové televizi MALL.TV (zdroj: ČT24)

Reakce na sociálních sítích

Video vyvolalo také vlnu reakcí na sociálních sítích. Některé z nich vyjadřují pobouření nad nezodpovědností žen, které měly děti na starost. Podle údajných svědků ale vlaková souprava na skupinu v zastávce čekala. Že k ní mají takto přejít,  prý vychovatelkám na dálku dával pokyn průvodčí či strojvůdce.

„V tomto případě nešlo o žádnou mimořádnou událost. Přejezd byl plně funkční a pro chodce tedy platila stejná pravidla jako pro motoristy. Tedy že mají před přejezdem zastavit a počkat, než přejede vlak,“ okomentovala video mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Události v regionech: Video z Řeporyjí vyvolalo vlnu reakcí (zdroj: ČT24)

Kamera na řeporyjské radnici je namířená na kolejiště teprve od pondělí. Měla totiž v internetovém pořadu starosty upozornit na prohřešky místních. Za pár dní zachytila přecházení na červenou tří desítek lidí.