Policie prověřuje podezřelá úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně

Policie prověřuje sérii úmrtí v soukromém zdravotnickém zařízení v Brně. Případem se zabývá od loňska ve vztahu k neznámému pachateli, a to pro podezření z vraždy více lidí. Vyplývá to z usnesení v databázi Ústavního soudu. Společnost Chronicare Mund, která v Brně provozuje dvě zařízení následné intenzivní péče, podle jednatele Petra Foukala jakékoliv protiprávní jednání v souvislosti s péčí o pacienty zcela popírá.

Oficiální informace nejsou k dispozici, a není proto zřejmé, co přesně policie prověřuje, odkud vzešel impuls ani v jaké fázi se řízení nachází. Policie ani státní zastupitelství navíc podezření nechtějí komentovat.

Základní obrysy vyplývají jen z usnesení, které ve své databázi nedávno zpřístupnil Ústavní soud a ve kterém reagoval na stížnost společnosti Chronicare Mund. Policisté v jejím zařízení provedli prohlídku a odnesli si zdravotní dokumentaci. Poté požádali Městský soud v Brně, aby firmu zprostil mlčenlivosti vůči pacientům, a umožnil tak kriminalistům, aby se s dokumentací seznámili a mohli s ní pracovat.

Městský soud návrhu vyhověl. Obsah spisového materiálu, podaná vysvětlení svědků i navazující šetření prý svědčí o důvodnosti podezření. Ústavní soud sice od Chronicare Mund obdržel stížnost, žádné porušení práv ale nezjistil. „Podle Ústavního soudu došlo k prolomení mlčenlivosti správným procesním postupem. Proto odmítl stížnost jako zjevně neopodstatněnou,“ řekla mluvčí soudu Kamila Abbasi a zdůraznila, že soud se zabýval pouze touto dílčí rovinou případu.

Podle spisu mělo zemřít víc než pět pacientů

Ústavní soud si při svém rozhodování vyžádal soudní spis a měl k dispozici k nahlédnutí i policejní spis. Ve stručném usnesení pak shrnul, že policie zahájila úkony proti neznámému pachateli pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy, „neboť šetřením vyšlo najevo, že u stěžovatelky měl být přibližně od dubna 2021 úmyslně usmrcen neupřesněný počet chronických pacientů“.

Podle dostupných informací prověřované období končí listopadem 2022. Jde o více než pět lidí. Následně se policie začala zabývat ještě podezřením z podvodu v souvislosti s proplácením péče o chronické pacienty, a to nejméně od roku 2018.

Společnost jakékoli protiprávní jednání popírá

Jednatel společnosti Chronicare Mund Petr Foukal pro ČTK uvedl, že je obecně problematické se vyjadřovat k situaci, kdy policie prověřuje oznámení třetích osob, s nimiž se zařízení nemá možnost přímo seznámit. Žádné obvinění tohoto typu se ale podle něj nezakládá na pravdě.

„Pokud jakákoliv osoba takové oznámení učinila, považujeme jej za křivé nařčení a účelový útok na naši společnost, která se jinak těší v oboru dobré pověsti a vykazuje nadprůměrné léčebné výsledky. Proto ještě jednou zdůrazňujeme, že jsme se nedopustili žádného protiprávního jednání na pacientu či pacientech ani v souvislosti s péčí o ně,“ uvedl Foukal.

Zdravotnické zařízení Chronicare Mund poskytuje následnou intenzivní péči pacientům, kteří jsou ve stabilizovaném stavu, ale přesto potřebují podporu základní životních funkcí, nejčastěji dýchání. Má dva jednatele, kromě Foukala je jím ještě Petr Berger. V Brně má pracoviště ve Štýřicích a Řečkovicích. Je součástí akciové společnosti Chronicare Group, která působí také v Nymburku a Ostravě.