Podnikatel Procházka musí odstranit podzemní garáže v Brně za Lužánkami, potvrdil soud

Podnikatel Libor Procházka a jeho firma LP Expo musí do šesti měsíců odstranit podzemní garáže, které stojí na městském pozemku u Bobycentra v areálu za Lužánkami. Krajský soud v Brně zamítl jeho odvolání proti březnovému rozsudku Městského soudu v Brně. Procházkův advokát řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek.

Skutková podstata tkví podle obou soudů v tom, že Procházka a jeho firma nemají již žádný právní důvod pro umístění stavby, protože nájemní smlouva vypršela. A stavba neoprávněně zasahuje do práva žalobce, tedy města.

Podzemní garáže, které vznikly současně s Bobycentrem v devadesátých letech minulého století, získala v minulosti Procházkova firma v dražbě. Nájemní smlouva k nim ale skončila výpovědí ještě dřívějšímu majiteli už v roce 2001. Firma garáže podle města využívá neoprávněně, před třemi lety ji vyzvalo k odstranění stavby. Firma se tomu bránila, město ji proto zažalovalo. Brno argumentovalo tím, že kvůli podzemním garážím nemůže své pozemky libovolně využívat.

Procházkův advokát Martin Machač řekl, že z rozhodování obou soudů byla vidět „zřetelná snaha vyhovět městu takřka za každou cenu“. Uvedl také, že jednou z možností dalšího postupu je požádat Nejvyšší soud o přiznání odkladného účinku dovolání.

Obě strany se dohadovaly, jestli jde o dočasnou stavbu, nebo ne, podle soudu to ale není podstatné. Zároveň spolu vedou další spory týkající se bezdůvodného obohacení, v nichž jde o používání garáží jako takových a naopak o využívání parkovacích míst na střeše garáží. O těch se rozhoduje samostatně.

Město vede s Procházkou další spory

Město s firmami podnikatele Procházky vede či vedlo i další spory. Procházkova firma Czechcity loni u soudu pravomocně neuspěla ve sporu s městem ohledně určení vlastnictví komunikací na pozemcích města v areálu za Lužánkami. Soud tehdy potvrdil, že komunikace jsou součástí pozemku a jsou tedy města.

„Toto je tedy druhé zásadní pravomocné rozhodnutí ve prospěch města. Pokud by protistrana nesplnila nařízení soudu, tak podáme návrh na exekuci,“ řekl radní Jiří Oliva (ČSSD).

Zmínil také, jak absurdní byla snaha předminulého vedení Brna pod vedením primátora Petra Vokřála (tehdy ANO), které se snažilo řešit pozemkové spory za Lužánkami tím, že by mu za uvolnění pozemků převedlo několik domů v historickém centru města zhruba za půl miliardy korun. „Rozhodnutí jít do soudního sporu se tak ukázalo jako správné,“ dodal Oliva.