Po přívalových deštích na jihu Čech museli hasiči zachraňovat lidi z vlaku i zaplaveného auta

U Chotýčan museli hasiči evakuovat cestující z vlaku (zdroj: ČT24)

Náročnou noc mají za sebou jihočeští hasiči i obyvatelé některých obcí, které vyplavily přívalové deště. Na některých místech spadlo až čtyřicet milimetrů. Hasiči museli kromě odčerpávání vody a odstraňování popadaných větví také evakuovat jeden vlak, který uvázl na hlavní trati u Chotýčan, a také zaplavené auto u Pelhřimova.

Čtvrteční bouřky, které meteorologové očekávali, zasáhly především Jihočeský kraj. Nejvíce pršelo na severovýchodě regionu. „V okolí Třeboně zaznamenaly stanice až 41 milimetrů srážek,“ upozornil meteorolog Pavel Borovička.

Hasiči v regionu během noci vyjížděli šedesátkrát. „Zásahy tvořily ze dvou třetin spadané stromy, zbytek výjezdů pak směřoval k čerpání vody,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Vendula Matějů. Popadané stromy také ničily střechy a přidělaly práci i energetikům, když přetrhaly dráty a některé domácnosti skončily bez proudu.

Bouřka se prohnala například Malešicemi na Českobudějovicku. „Kroupy, obrovský vítr, padaly větve. Během dvou minut se rozjasnilo a byla vidět ta pohroma,“ popsala smršť Mirka Karpíšková. Na návsi popadaly vzrostlé stromy, poničená byla střecha kapličky i nedaleké stodoly.

Zatopené auto u Pelhřimova
Zdroj: ČT24

Počasí způsobilo i vážné dopravní komplikace. Hasiči vyprošťovali dva lidi z auta, které vjelo na zaplavený úsek silnice z Pelhřimova na Jindřichův Hradec.

Spadlé trakční vedení zastavilo i provoz na hlavní trati z Veselí nad Lužnicí do Českých Budějovic. Dalších padesát lidí tak hasiči museli evakuovat z vlaku u Chotýčan. V nepřístupném terénu jim to zabralo tři hodiny. „Přišla strašná průtrž mračen. Bylo to jako by někdo lil kubíky vody na okno vlaku,“ uvedl evakuovaný cestující Patrik Červák.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Podobné počasí jako v noci na pátek očekávají meteorologové i v dalších dnech. Neplatí sice žádná výstraha, ale pátek i víkend mají být deštivé, a to zejména na jihozápadě Česka.

„Musíme v regionu po tyto dny počítat s tím, že někde mohou být přeháňky nebo bouřky,“ poznamenala Eva Plášilová z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Podle Pavla Borovičky může i v pátek odpoledne spadnout kolem 30 milimetrů.

Meteorolog: I o víkendu bude pršet hlavně na jihozápadě (zdroj: ČT24)