Na Svitavsku postupují do druhého kola Šimek a Kortyš

V senátních volbách v obvodu Svitavy postupuje z prvního místa do druhého kola David Šimek, který kandiduje za koalici KDU-ČSL + Nestraníci. Získal 26,29 procenta hlasů. Druhý v pořadí a další postupující je Michal Kortyš (ODS), který má 23,53 procenta. Na třetím místě skončil Pavel Havíř (SOCDEM a SproK) se ziskem 19,12 procenta. Volební účast v obvodě dosáhla 30,82 procenta. O hlasy usilovalo celkem sedm kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Čtvrtý v pořadí je Petr Štěpánek (TSS) se 13,29 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Pavel Severa (NK), volilo ho 10,65 procenta lidí. Šestý je Hynek Blaško (SpV) se 3,9 procenta. Na sedmém místě skončila Milena Míčová (Jasný Signál Nezávislých) se 3,17 procenta.

Šimkovi by ziskem mandátu senátora automaticky zanikl mandát poslance. Funkci v Senátu ale považuje za lépe slučitelnou s prací v čele města. Chce se obrátit na některé neúspěšné kandidáty s žádostí o podporu, v úvahu podle něj připadají Havíř a Severa, kteří jsou ze svitavského okresu.

Kortyš považuje výsledek za poměrně vyrovnaný, chtěl by pokračovat v práci v Senátu, kterou začal. Věnovat by se chtěl energetice, zemědělství a dopravě. V krajských volbách se už neucházel o funkci, na kandidátce byl na posledním místě.

V roce 2018 zvítězil ve Svitavách Kortyš. Ve 2. kole získal 62,76 procenta hlasů. Druhý skončil Havíř. Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Šimek je od roku 2011 je členem hnutí Nestraníci, ve kterém nyní zastává funkci místopředsedy. V roce 2021 byl zvolen poslancem jako člen hnutí Nestraníci za KDU-ČSL na šestém místě kandidátky koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v Pardubickém kraji. Ve sněmovně je místopředsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Od roku 2012 je zastupitelem Pardubického kraje. Původně neuspěl, ale později nastoupil do zastupitelstva jako náhradník za Marka Výborného (KDU-ČSL), který těsně po volbách rezignoval na svůj zastupitelský post z důvodu neslučitelnosti jeho mandátu s funkcí ředitele gymnázia. V letech 2016 a 2020 mandát obhájil. Od roku 2010 je starostou Svitav, od roku 2006 městským zastupitelem.

Kortyš je podnikatel a od roku 2016 zastupitel a náměstek a od roku 2020 první náměstek hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy a dopravní obslužnost. Do komunální politiky vstoupil v roce 1998, když byl poprvé zvolen zastupitelem města Litomyšl, kterým je dosud. Ve městě také žije. Mandát zastupitele ve volbách v roce 2002 obhájil již jako člen ODS. V roce 2006 byl jako lídr kandidátky ODS zvolen starostou města a svoji pozici obhájil také ve volbách v roce 2010. V roce 2015 pokračoval ve svém pátém volebním období jako zastupitel města a zároveň působil ve funkci místostarosty, kterou opustil na konci roku 2016, kdy se stal náměstkem hejtmana Pardubického kraje. V roce 2013 neúspěšně kandidoval za ODS do sněmovny.