Pardubický fond zrušil tendr na parkovací dům. Vítězná firma protestuje

Zrušený tendr na stavbu parkovacího domu (zdroj: ČT24)

Pardubická městská firma Rozvojový fond zrušila už vyhodnocený tendr na stavbu parkovacího domu za víc než tři sta milionů korun. Zdůvodnila to tím, že na projekt nemá dost peněz. To ale radnice popírá, financování fondu zajistila. Zrušení zakázky není pravomocné, vítěz se brání a chce stavět.

Stavba parkovacího domu za 335 milionů korun měla být jedním z největších tendrů v Pardubicích v posledních letech. Rozvojový fond soutěž vyhodnotil a v půlce června vyzval vítěze, aby s ním uzavřel kontrakt. Koncem července ale zakázku zrušil s tím, že nemá dost peněz.

„Je to nepravdivý důvod, protože Pardubice jako statutární město poskytly financování, schválilo to zastupitelstvo města. Zadavatel takto postupovat nemůže,“ poznamenal generální ředitel vítězné firmy Porr Dušan Čížek.

„Byly to ekonomické důvody, že fond nemá peníze, ale měl by mít. Z města by měl získat sto milionů korun plus další prostředky získané z prodeje nemovitostí a zbytek úvěr,“ řekl primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO).

„Stále jsme v zadávacím řízení a musíme zachovávat mlčenlivost, nezlobte se na mě. Protože jsou ty věci neveřejné, tak vám je nemůžu sdělovat,“ vysvětlil Michal Drenko (ANO), pověřený řízením Rozvojového fondu Pardubice.

Vítězná firma proti ukončení tendru protestuje. Chce podepsat kontrakt a stavět. Sám zadavatel na soutěž spěchal. „Tento postup je nepochopitelný, netransparentní a pro mě podezřelý. Pokud se veřejný zadavatel chová tak, že řekne, co není pravda, tak to je podezřelé přece. Pokud by teď zrušil výběrové řízení a vypsal ho neprodleně nebo během měsíce znovu, tak by zcela jistě porušil zákon,“ řekl Dušan Čížek.

Parkovací dům pro tři sta osmdesát aut je pro město klíčový. Má stát u nové fotbalové arény. Ta jinak neprojde kolaudací. Město hledá parkovací místa v okolí, aby splnilo úřední podmínku jinak.