Ozdoby v podobě kapříků pomáhají vrátit život otrávené Bečvě i letos, vydělaly už přes sto tisíc korun

Prodejem skleněných ozdob v podobě kapříka se v rámci benefiční akce Ryba pro Bečvu vybralo téměř 120 tisíc korun. ČT to řekl Libor David z firmy, která společně s Českým rybářským svazem akci pořádá. Bečvu na Zlínsku otrávily v září 2020 chemikálie, které vytekly do jejího toku. V řece na přibližně čtyřiceti kilometrech uhynulo na 40 tun ryb.

Od začátku roku se podle Davida podařilo prodat už více než čtyři tisíce skleněných ozdob určených pro benefici. „Zájem předčil naše původní očekávání, hlavně v první fázi prodeje se výrazně projevila solidarita rybářů, od kterých k nám směřovala většina objednávek,“ uvedl David. Nejvyšší zájem podle něj firma, stejně jako loni, eviduje nyní v předvánočním čase.

„Zájem v závěru roku je díky blížícím se vánočním svátkům velmi silný, proto věříme, že vybraná částka, která se blíží 120 tisícům korun, ještě nepochybně poroste,“ doplnil David.

Z každé prodané kapří ozdoby věnuje firma Českému svazu rybářů třetinu z ceny na transparentní účet Bečva 2020. Veškeré finance z něj poté rybáři využijí na náhradu škod a obnovu života v otrávené řece. Aktuálně je na tomto účtu k dispozici více než půl milionu korun.

Skleněné kapříky ve formě ozdob vyrábí i malují zaměstnanci ručně. K dostání jsou ve dvou barevných kombinacích – zelená, která symbolizuje život, a barevná symbolizující jed v Bečvě. Tu otrávil neznámý pachatel na podzim roku 2020. Při katastrofě podle odborníků došlo k otravě řeky a jejího biotopu v délce čtyřiceti kilometrů a její následky se dosud nepodařilo úplně odstranit.